05-08-2020-03-donacija-katar.jpg

– Država Katar je prijateljska država BiH, ona je to dokazala mnogo puta ovoj zemlji – izjavio je danas u Sarajevu reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na svečanoj ceremoniji potpisivanja izjave o realizaciji dva projekta Islamske zajednice u BiH koje će finansirati Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Države Katar, ukupne vrijednosti od oko 3,5 miliona eura.

 

Izjavu su potpisali reisu-l-ulema i katarski ambasador u našoj zemlji Sultan Bin Ali Al-Khater, a njom će, kako je istakao reisu-l-ulema, ovom katarskom donacijom, bit će osigurana realizacija dva važna projekta koji će ojačati Islamsku zajednicu.

 

Riječ je o projektu kupovine objekta na Baščaršiji koji će biti pretvoren u vakufski hotel u okviru Gazi Husrev-begove biblioteke, vrijednom 2.000.000 eura, za što je danas također potpisan kupoprodajni ugovor, te projektu kojim će biti dovršena izgradnja Islamskog centra i džamije u Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Puračić u Lukavcu, za što će biti izdvojeno 1.458.403 eura. Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisalli su predstavnici MIZ Puračić i građevinske kompanije ADAB.

 

Reisu-l-ulema je ovom prilikom podsjetio na brojne projekte koje je Katar realizirao u našoj zemlji, istaknuvši obnovu Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, te obnovu i izgradnju Gazi Husrev begove biblioteke, koja danas čuva blago BiH i zahvaljujući Državi Katar, na raspolaganju je studentima, učenicima, profesorima i istraživačima različitih vrsta. 

 

– Posebno želim naglasiti veliki projekat, jedan od najvećih, a to je izgradnja Islamskog centra u Ljubljani, u koji je Država Katar uložila više od 35 miliona eura. To nam govori koliko je Država Katar posvećena potrebama Islamske zajednice u BiH i svim njenim dijelovima na prostorima u kojima se Bošnjaci nalaze. To govori o veličini i snazi ove države – dodao je reisu-l-ulema. 

 

Katarskog ambasadora je zamolio da u ime Islamske zajednice i u njegovo osobno ime emiru Države Katar, Vladi i katarskom narodu prenese iskrene selame i zahvale za sve ono što su učinili i što čine da muslimani u BiH imaju dostojan život, onako kako muslimani to i zaslužuju.

 

– Danas smo se sastali u ovoj naučnoj i obrazovnoj instituciji, kako bismo svjedočili još jednom dokazu koji potvrđuje snagu odnosa Države Katar i Bosne i Hercegovine – kazao je katarski ambasador, naglašavajući da ova država nastoji ojačati odnose da našom zemljom u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja.

 

Govoreći o projektima koji će biti realizirani, ocijenio je da će izgradnja vakufskog hotela doprinijeti rješavanju nezaposlenosti mladih i povećanju turističkog potencijala BiH, te da će Islamska zajednica ostvareni profit iskoristiti za jačanje svojih humanitarnih i obrazovnih projekata.

 

– Država Katar će i dalje raditi na pružanju podrške Bosni i Hercegovini u svim oblastima, kako bi joj pomogla da ostvari svoje ekonomske i obrazovne ciljeve i omogući bolji život svojim građanima – poručio je ambasador Sultan Bin Ali Al-Khater.

 

Današnji skup u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan je uz poštivanje mjera za sprječavanje širenja pandemije korona virusa.

 

(Preporod.info)