01.jpg

Početkom godine Ured za društvenu brigu pokrenuo je na nivou muftijstava Islamska zajednice u BiH projekat „Pomoć starim i iznemoglim – kućna njega“.

Cilj projekta je pružanje solidarnosti i empatije osobama kojima je potrebna pomoć drugih te pružanje zdravstvenih usluga kroz pomoć u kući, nabavku lijekova i hrane, kao i razvijanje navika volontiranja i rada za opće dobro.

U dosadašnjoj fazi projekat je realiziran na području Sarajevskog i Zeničkog muftijstva i podijeljeno je 200 prehrambeno-higijenskih paketa u saradnji sa Humanitanornom organizacijom „Qatar Charity“.

Prilagođavajući se uvjetima trenutne vanredne situacije, Ured za društvenu brigu proširio je realizaciju ovog projekta posebno i na stariju populaciju. Naime, na pristigle zahtjeve Muftijstava i Medžlisa, iz Fonda za socijalno ugrožene, određena je jednokratna pomoć za osobe iznad 65 godina starosti koje se u ovom periodu ne mogu kretati van svoga doma. Angažovani su imami i volonteri IZ-e za organizovanje posjeta i dostave prehrambeno-higijenske pakete i lijekove džematlijama u stanju potrebe. Ovaj vid aktivnosti dosad je realiziran na području svih muftijstava i obuhvaćen je veliki broj medžlisa među kojima su Višegrad, Rudo, Foča, Čajniče, Ustikolina, Rogatica, Prnjavor, Kotor Varoš, Doboj, Tešanj, Zenica, Busovača, Travnik, Donji Vakuf, Brčko, Janja, Tuzla, Kozarac, Sanski Most, Bužim, Trebinje, Glamoč, Mostar, Kakanj, Konjic, V.Kladuša, Živinice i dr.

U narednom periodu će, kako je istaknuto, Ured posebnu pažnju posvetiti potrebama povratnika u manjem bh. entitetu, s ciljem pružanja pažnje i pomoći porodicama i osobama iznad starijom od 65 godina.