1a-1-1160x870.jpg

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić održao je u petak, 25.12., hutbu u Istiklal džamiji.

 

Na početku hutbe glavni imam je istakao odgovornost koju džematski odbor Istiklal džamije pokazuje kroz svoju kontinuiranu brigu o Istiklal džamiji, centralnoj džamiji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čestitavši im na tome i zamolivši Uzvišenog da im to upiše u dobro.

 

Glavni imam je naglasio u da je 2020. godina koja je na izmaku bila prepuna izazova i iskušenja koji se na različite načine reflektiraju na pojedinca i zajednicu u cjelini, pozvavši prisutne na međusobno poštivanje i izbjegavanje stanja stalne ljutnje na koju vjernici nemaju pravo. Potrebno je, stoga, da vjernici budu budni i svjesni u svakom trenutku života u kojem se nalazimo, a naspram izazova i iskušenja odgovorni i uvijek pozitivni.

1-15-1160x870.jpg

– Kroz historiju je svaka velika kriza donosila nešto novo. Ponajveću cijenu tih procesa plaćali su mali narodi. Potrebno je, stoga, da kao narod budemo budni, odgovorni i svjesni vremena u kojem se nalazimo – kazao je glavni imam.

 

– Čuvajmo vrijednosti naše vjere i našeg čestitog naroda, naših očeva, djedova i pradjedova. Tražimo društvo onih koji dijele naše vrijednosti i poštujmo učene i starije ljude, kao i one u našoj blizini koji su nam pomagali da postanemo ono što jesmo. U našem odgoju, pored roditelja, učestvuju desetine ljudi: nastavnici, rodbina, učitelji, prijatelji, komšije, a šejtan nas nagovara da im leđa okrećemo. Neposlušnost roditeljima je poslije širka najveći grijeh – podsjetio je.

 

– Važan nam je svaki trenutak našeg života, jer je to naše vrijeme. Ovaj današnji dan je naš dan i prilika da svojim riječima i djelima pokažemo svoj karakter i svoju vjeru, istakao je glavni imam.

1c-1160x870.jpg

 (sarajevskimedzlis.ba)