U Vakufsko-administrativnom centru Medžlisa IZ Kiseljak u petak poslije džume namaza upriličen je sastanak predstavnika Islamske zajednice  i političkog života Bošnjaka, na kojem se razmatrala trenutna društveno-politička situacija u Kiseljaku, gdje su Bošnjaci nizom političkih odluka predstavnika hrvatskog naroda pod pritiskom i diskriminacijom. Sastanku su prisustvovali: glavni imam Medžlisa Kiseljak Kenan ef. Bajrić, predsjednik Medžlisa Nermin Merhemić, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković i njegov savjetnik Abdulgafar ef. Velić, Elvedin Mušanović zastupnik Skupštine SBK, premijer SBK Tahir Lendo i premijer KS Elmedin Konaković.

b2d0bebaa13938ab42c5a03ab5119b07 XL
 
Razgovarano je, između ostaloga, o sigurnosnom aspektu Bošnjaka  u ovom gradu, nakon fizičkog napada na majku i kćerku s hidžabom prošli mjesec, o problemima u zdravstvenom tretmanu Bošnjaka te o školskom sistemu gdje je evidentno da se duži niz godina sprovodi diskriminacija bošnjačke djece, dok se njihovi roditelji, koji su mišljenja da se djeca ne trebaju po nacionalnoj osovi razdvajati  u različite škole, nastoje zastrašiti kako ne bi tražili zakonom zagarantovana prava.
 
“Nismo zadovoljni ostvarivanjem građanskih prava u Kiseljaku. Smatramo da treba graditi ambijent u gradovima kao oaze mira te da svi mogu ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava”, kazao je muftija Ljevaković.
 
“Mi smo radi međunacionalnih i dobrosusjedskih odnosa često prešutjeli različite probleme”, kazao je glavni imam Bajrić, ističući da ni na koji način Bošnjaci ne politiziraju traženje svojih prava u Kiseljaku te da neće dozvoliti svođenje njihove borbe na političke interese. 
 
“Jedan od trenutnih problema u gradu Kiseljaku u školstvu, pored nerazmjerne raspodjele sredstava i drugih odluka, jeste što se bošnjačkoj djeci već 16 godina ne dozvoljava korištenje školske sale na zadovoljavajući način. Imamo djecu koja nikada nisu ušli u sportsku salu. Inače, mi tražimo da se ispoštuje zakon i ukinu škole gdje su djeca podijeljena po nacionalnoj osnovi. Skoro je napravljena nova škola, finansirana općinskim sredstvima, samo za hrvatsku djecu. Ovdje je na snazi projekat razdvajanja Hrvata od Bošnjaka u svim segmentima”, kazao je, između ostaloga, Nermin Merhemić koji je direktor OŠ Kiseljak 1, ističući posebne probleme sa srednjoškolskim obrazovanjem. Knjižice u Kiseljaku se još uvijek izdaju s grbom Herceg-Bosne, a hrvatski političari ne žele uopšte razgovarati na temu zajedničkih škola.

www.preporod.com