IMG_0350.JPG

Uz reducirani program danas je nakon džuma-namaza proučena Šehidska dova u Solunu kod Olova, gdje je nekoliko stotina vjernika u bjelini 150 šehidskih nišana odalo počast najboljim bosanskim sinovima i kćerima poginulim na olovskom ratištu.

 

Šehidska dova je tradicionalno posljednja koja bude proučena na 21. olovskom dovištu i održava se 20. augusta, na dan kada je u mezarju u haremu džamije u Solunu ukopan prvi šehid. Tada članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se naših heroja.

 

Prisutne je na početku programa poselamio imam džemata Solun Mujo-ef. Numanović, nakon čega su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vareš izveli prigodni program.

 

– Cijena življenja i svjedočenja Kelime-i-šehadeta nije nimalo lahka, ali je časna na obadva svijeta – kazao je glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić, podsjećajući ovom prilikom vjernike na neke od hadisa koji govore o nagradama koje će dobiti naši šehidi, posebno ističući njihovo pravo da budu šefadžije za 70 osoba.

IMG_0352.JPG - MIZ Olovo: Proučena Šehidska dova u Solunu

Dodao je da su od maja mjeseca na području Medžlisa Olovo proučene i dove na ostalim dovištima, od Kurban-kamena, pa do Memagića stijene, te da sva ova dovišta svjedoče da se na prostoru Olova uvijek vodila borba za očuvanje islama i opstanak muslimana.

 

– Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir za očuvanje vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše. Danas na našim dovištima njegujemo svoju tradiciju i iskazujemo svoju vjeru u Jednog Boga kojeg molimo za oprost naših grijeha i spas naše vjere i naroda. Dakako, molimo Ga i da nam podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za bolje sutra  – kazao je ef. Pepić.

 

Kao izaslanik muftije sarajevskog, hatib na današnjem džuma-namazu bio je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji je naglasio da se i prije dolaska islama na području Olova živjeli pobožni ljudi, prakticirali čistu, hanif vjeru, te na brojnim proplancima, uzvišenjima i izvorištima okupljali i obavljali zajedničke molitve.

 

– Dolaskom Mehmeda Fatiha i upoznavanjem s porukama Kur'ana svi u kolektivitetu prihvataju islam, od kojeg se nikada više ne odvajaju – pojasnio je ef. Velić, navodeći i kako je sultana Mehmeda Fatiha na ovim područjima zatekao Kurban-bajrama, te je na dovištu iznad Glavična i Hadri klanjao bajram-namaz i zaklao kurban.

 

Govorio je i o tradiciji obavljanja molitvi po kućama, posebno tokom ramazana kroz organiziranje zajedničkih iftara i teravija, te tradiciji učenja kišnih dova po ovdašnjim dovištima, kojima su vjernici tražili Božiji berićet.

IMG_0391.JPG - MIZ Olovo: Proučena Šehidska dova u Solunu

– Ovaj prostor krase i brojni stećci. Bosanski stećak je specifičan i jedinstven nadgrobni spomenik u svijetu. U blizini Bakića nalazi se i poznati olovski obelisk. Obelisk će s prihvatanjem islama prerasti u nišan bosanskog šehida. I u haremu džamije u Solunu imamo 150 šehidskih nišana. To je potvrda i dokaz da je ovdašnji čovjek iznjedrio i brojne heroje i gazije – poručio je glavni sarajevski imam.

 

Podsjetio je i na herojsku borbu olovskih vojnika u protekloj agresiji, zbog čije hrabrosti su linije odbrane bile neprobojne i neosvojive.

 

– Svakom čovjeku Uzvišeni Allah je odredio vatan, domovinu, gdje će se roditi, gdje će živjeti i gdje će umrijeti. Božija je odredba i da mi živimo na ovim prostorima i da nas kao takve određuje, imenuje i povezuje. Mi smo sahibije ovog prostora, ali također, i sahibije jedni drugima. Ovdje smo se rodili, ovdje živimo i ovdje umiremo, osim ako Dragi Bog ne odredi drugačije. Bježanje iz svog vatana, iz svoje domovine, bježanje je od sebe. Mi smo jedino ovdje svoji i jedino smo ovdje na svom – poručio je, između ostalog, ef. Velić.

 

Kao članovi delegacije, Šehidskoj dovi u Solunu su prisustvovali i pomoćnici glavnog imama MIZ Sarajevo Malik-ef. Šljivo, Miralem-ef. Babajić i Elvedin-ef. Klisura.

IMG_0358.JPG

IMG_0357.JPG

 

(Preporod.info)