01.jpg

Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, u četvrtak (5.11) je održana 29  redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

 

Na sjednici je usvojen Zapisnik sa prošle sjednice, kao i dnevni red tekuće sjednice. Rijaset je o svim pitanjima iz Dnevnog reda nakon rasprave donio odgovarajuće zaključke ili zadužio nadležne instance da dodatno ispitaju neke predmete.

 

Na sjednici je usvojen Krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu Covid – 19, sačinjen na osnovu Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, broj: 45-20/2020 od 04.07.2020. godine. Ovim Kriznim planom predviđeno je sljedeće: smanjenje fizičkih kontakata službenika Rijaseta, smanjenje radnih sastanaka, mjerenje temperature i praćenje pojave simptoma kod službenika Rijaseta, obaveza obavještavanja o slučaju pojave simptoma zaraze korona virusom, imenovanje tima za daljnje poduzimanje neophodnih aktivnosti, prijave u vezi s nepoštivanjem propisanih mjera, sankcije za nepridržavanje mjera utvrđenih Kriznim štabom, te mjere higijene, koje podrazumijevaju obavezu svih službenika i posjetioca Rijaseta da prije ulaska u poslovnu zgradu Rijaseta dezinfikuju obuću u dezbarijeri postavljenoj na službenim ulazima, da dezinfikuju ruke sredstvom za dezinfekciju postavljenim na službenim ulazima, uz obavezno nošenje maske za lice i održavanje fizičke distance u svim smjerovima najmanje dva metra, te provjetravanje prostorija najmanje dva puta dnevno po pola sata, u skladu s vremenskim prilikama i dezinfekciju električnih prekidača u zajedničkim prostorijama, kvaka u zajedničkim prostorijama i kancelarijama, rukohvata u hodnicima i stubištima, telefona u zajedničkim prostorijama i kancelarijama – najmanje jednom dnevno.

 

Rijaset je razmatrao i druga pitanja iz oblasti socijalne pomoći, kao i radno-pravne statuse.

 

(islamskazajednica.ba)