123661247_561614221328391_4559998068373561904_n.jpg

Na okruglom stolu “Sire Božijeg Poslanika na bosanskom jeziku” održanom u okviru manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah” organizovane od strane MIZ Sarajevo, profesor Mustafa Spahić podsjetio na žnačaj Kur'ana kao objave posljednjem Božijem poslaniku za čovječanstvo.

 

– Prema riječima Muhameda Ikbala, činjenica da je Kur'an Objava, Uputa i Istina svjetovima i da je Muhammed a.s. milost i uzor svim svjetovima, nam govori da je Allah posljednjom Objavom i posljednjim poslanikom verifikovao zrelost, kompetnost i svijest čovječanstva.

 

Zbog toga čovječanstvu više nije potrebno neposredno i živo obraćanje, nego se preko ta dva izvora čoječanstvu potvrđuje da može djelovati i postupati bez direktnog ‘vođenja za ruku’.

 

Na tom temelju, muslimani bi trebali biti i samosvijest čovječanstva – pojasnio je profesor Spahić, ukazujući na obavezu koju imaju muslimani zbog stalnog kontakta sa ova dva izvora – Kur'anom i životom Muhammeda a.s.

 

Na osnovu ovog izlaganja, bismo zaključiti kako ovi izvori vjere obavezuju muslimane da samostalno, slijedeći njih, procjenjuju kako treba postupati u današnje vrijeme. Istovremeno, zbog dodira sa njima (izvorima), musliman shodno svojim mogućnostima može djelovati i na svijest ljudi oko sebe