aIMG 6975 1

U prostorijama Studentskog centra Islamske zajednice održan je seminar pod nazivom „Utjecaj industrije kockanja na vjerski, zdravstveni i ekonomski život pojedinaca i Zajednice“. Organizator seminara bio je Operativni tim Rijaseta za organiziranje i vođenje kampanje za pervenciju i borbu protiv poroka kockanja u saradnji sa Muftijstvom sarajevskog.

Seminaru su prisustvovali predstavnici Muftijstva sarajevskog, glavni imami kao i jedna dio istaknutih i društveno aktivnih imama i vjeroučitelja.

Seminar je svojim obraćanjem otvorio Ismail ef. Smajlović, koji je u svojstvu voditelja Operativnog tima Rijaseta predstavio plan i program ove kampane. Svoja izlaganja na seminaru imali su:

–          Dr. Senad Ćeman na temu Šerijatsko-pravni status kockanja i igara na sreću;

–          Dr. Muharem Adilović na temu Pregled rizičnih faktora za razvoj ovisnosti od kockanja u maloljetničkom, adolescentnom i zrelom dobu;

–          Mensur Karadža na temu Pregled važeće zakonske regulative igara na sreću i kockanje u Bosni i Hercegovini i povijesti igara na sreću;

–          Dr. Jasmin Halebić na temu Reprekusije industrije igara na sreću na ekonomiju Bosne i Hercegovine;

–          Dr. Mevludin Hasanović na temu Između igre i ovisnosti: problematično i patološko kockanje;

–          Amir Sakić na temu Mediji i igre na sreću: narativ i kontranarativ.

Na kraju seminara učesnicima se obratio i muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice 2019. godina proglašena je godinom borbe Islamske zajednice protiv poroka kockanja. U tom pogledu sve strukture Islamske zajednice imat će svoje aktivnosti i program različitih sadržaja u cilju zaštite članova naše Zajednice od ovog velikog i opasnog poroka.

IMG_6976.JPG

IMG_6977.JPG