Povodom Nove hidžretske 1446. godine, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Visoko sinoć je nakon akšam-namaza upriličio centralni mevlud u Tabhanskoj džamiji.

Mevlud su proučili imami MIZ Visoko, a predavanje je održao rukovodilac Službe za vjerska pitanja i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed-ef. Omerdić.

Rekao je da su muslimani selidbom napravili novi početak, kako individualno tako i društveno. Naglasio je da je tako počelo njihovo kretanje ka istini i stvarnosti, pa se poziv pretvorio u poziv za cijelo čovječanstvo – ummet.

Govorio je o zajednici muslimana koja je svoje vjerovanje utemeljila na Tevhidu, svjedočenju Jednoće Allaha, dž š, i iskrenom slijeđenju puta Poslanika, a.s.

– Takva zajednica je tražila novo mjesto za razvoj ideja i misli utemeljenih na kreativnosti, moralnosti i pravednosti iz koje će niknuti islamska civilizacija – rekao je dr. Omerdić.

Poručio je da selidba Poslanika nije bijeg od poteškoća i nevolja u Mekki prema utjehi, olakšanju ili određenom komforu.

– Migraciju nikada ne treba shvatiti na ovaj način. Hidžra je potraga za novom prilikom, novim mjestom, novim centrom civilizacije, Medinom – istakao je dr. Omerdić.

Zaključio je da naša hidžra može biti napuštanje svega čime Allah, dž.š., Gospodar istoka i zapada neće biti zadovoljan.

– Naša hidžra jeste ostanak u Bosni i Hercegovini, čuvanje i razvoj društva, te stalna briga za Islamsku zajednicu i naše džemate – poručio je dr. Omerdić.

Pored mevludskog programa, suorganizator dočeka Nove hidžretske godine, BZK Preporod Visoko je upriličio podjelu halve i šerbeta na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

(Preporod.info)