U subotu, 6. jula 2024. godine, u amfiteatru Fonda Memorijala u Sarajevu, Muftijstvo sarajevsko je organiziralo Tribinu i Kviz znanja za aktiviste Mreže mladih sa područja sarajevskog Muftiluka.

Prije početka kviza, kroz jednosatno predavanje Višegrađanina, profesora Ermina Kuke, višeg naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA, aktivisti Mreže mladih su imali priliku osvježiti i proširiti svoja znanja o agresiji na Bosnu i Hercegovinu kao i konkretnim, dobro isplaniranim pojedinostima agresorskih snaga, koje su dovele do genocida nad Bošnjacima.

Učešće u takmičarkom dijelu kviza je uzelo deset ekipa Mreže mladih Muftijstva sarajevskog. Fokus kviza bio je na afirmaciji islama i islamskih vrijednosti kroz Instituciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i na činjenicama koje su obilježile period agresije na Bosnu i Hercegovini i počinjeni genocid nad Bošnjacima. Aktivisti Mreže mladih su pokazali visok stepen znanja i odgovornosti spram svoje misije i položaja u modernom bosanskohercegovačkom društu, te je na kraju sasvim zasluženo pobijedila ekipa Mreže mladih Vogošća.

Susret je bio prilika i da se proglase pobjednici foto/video konkursa “Pogled kroz objektiv, duhovnost i naslijeđe u Zajednici” koji je organiziran za aktiviste Mreže mladih Muftiluka sarajevskog. Timski rad i koordinacija, originalnost i kreativnost, tehnička kvaliteta i estetika, emotivni i duhovni dojam te priča koja se prenosi kroz fotografiju/video bile su smjernice timovima Mreže mladih prilikom kreacije sadržaja. Čestitamo ekipi Mreže mladih Ilijaš koja je osvojila prvo mjesto i na originalan način prezentirala znamenitosti Parka prirode Bijambare.

Izvor: Redakcija