U Bijeloj džamiji u Visokom večeras je održan centralni program Muftijstva sarajevskog povodom obilježavanja Dana bitke na Bedru, koji je sutra, u subotu, 17. dana ramazana, odnosno 8. aprila tekuće godine.

Bitka na Bedru se dogodila druge godine po hidžri ili 642. godine po miladu, i predstavlja jedan od najznačajnih događaja u povijesti muslimana.

Večerašnjem programu u Bijeloj džamiji prisustvovali su muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, glavni imami medžlisa Visoko i Gračanice kod Visokog Midhat-ef. Čakalović i Senahid-ef. Uzunović, koordinatori Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Visoko koji su izveli program, te brojni vjernici i vjernice.

Muftija Grabus kazao je da nas Lejletul-bedr uvijek poveže s generacijom ashaba koja je uz Muhammeda a.s. bila čvrsto opredijeljena da Božiju vječnu poruku pokuša praktično primijeniti na zemlji.

– Bosanski adet je da se svake noći Lejletul-bedra u toku mjeseca ramazana sjetimo tih važnih ljudi i njihovih poruka koje su obilježile povijest islama i muslimana. Mi iz ove noći učimo kako Allah dž.š. snagom svoje moći kroz melekutski svijet, kroz pojedince koji su sposobni i spremni prihvatiti tu istinu, pomažu Allahovu dž.š. vjeru u svakoj generaciji – kazao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

Prema njegovim riječima sve ono što je vezano za vječne i trajne poruke od Allaha dž.š., povezano je s Njegovom pomoći koju šalje vjernicima.

Muftija Grabus je uputio dovu da ova noć bude milost i proljeće naših duša i da se u ovoj noći odlučno suprotstavimo svemu onome što je zlo, što je slabo za nas pojedinačno ali i za muslimane i cijeli ljudski rod.

– Bedr je pokazao i uvijek je ostao inspiracija ljudima koji su bili spremni da se žrtvuju za istinu i da svjedoče vjeru u trajne vrijednosti, odnosno u veličinu Allaha dž.š. i ono što mi kao muslimani nosimo u svojim srcima i nastojimo s tim živjeti – kazao je na kraju muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus.

U okviru večerašnjeg programa muftija Grabus je uručio dekret Midhat-ef. Čakaloviću za novi mandat na poziciji glavnog imama MIZ Visoko.