kuran.jpg

Donosimo dio teksta Hazima Fazlića “Kur'anski pogled na malobrojno i beznačajno u kontekstu pandemije” objavljenom u IIN Preporod. Izdvajamo dijelove teksta u kojima se navode kur'anski primjeri gdje Gospodar ukazuje na neznatnu vrijednost faktora koje prema dunjalučkim mjerilima prečesto doživljavamo izuzetno važnim.

 

Impresionirani smo brojevima. Što je nečeg više, to nam se čini značajnijim i grandioznijim. Broj djece, auta, kompanija ili količina novca na bankovnom računu. Važan nam je naš posao i ekonomija zemlje u kojoj živimo jer nam iz toga proizilazi imetak koji nam pruža određeni standard života. Zato svakodnevno provjeravamo, u novinama, na internetu ili televiziji, stanje ekonomije, prihoda i rashoda u mjestu gdje živimo ili firmi kojoj radimo.

 

Kur'an od nas konstatno traži da preispitamo taj svoj dojam o važnom, velikom i značajnom. Bog Dragi sebe naziva onaj koji je Ekber, odnosno Onaj Koji Je Veći ili Najveći, tj. On je taj koji je najznačajniji i najvažniji. Osim toga, Bog ukazuje na relativnost obima, broja i njihova značaja. Moć, sila i veličina, u Kur'anu i ljudskoj povijesti nerijetko su savladani malobrojnošću, sićušnošću i beznačajnošću. 

 

Nije li Ebreha, moćni kralj Jemena iz šestog stoljeća, spomenut u kratkoj suri Fil ili slon, upravo primjer relativnosti veličine. Brojna armija i ogroman slon krenuli su u pod njegovim vođstvom da poruše Kabu u Meki, ali su ih sićušne ptice sa još sićušnijim grumenjem zemlje porazile i ponizile.

 

Nije li se Nimrod, moćni general Mesopotamije iz vremena Ibrahima a.s., toliko bio osilio da se usudio graditi kulu da dokuči nebo, ne bi li se obračunao sa Ibrahimovim Bogom. Iako su se savremenici divili njegovoj moći i grandioznosti vojnih i građevinskih poduhvata, historija ga je upamtila po sasvim nečemu drugom. U svojoj knjizi El-Bidaje ven-Nihaje, Ibn Kesir navodi da je Nimrodova vojska uništena armijom sićušnih komaraca, a samom Nimrodu komarac je ušao u nozdrvu i bio uzrokom njegovog kraja.

 

Iako bi čovjeku bilo iz poniženja da govori o komarcu ili mušici kao nekom važnom činiocu na zemlji, Kur'an nas podsjeća da se Bog Dragi ne stidi da nam upravo to sićušno stvorenje, ili nešto manje od njega, navede za primjer.

 

Allah se ne ustručava da za primjer navede mušicu ili nešto sićušnije od nje; oni koji vjeruju – ta oni znaju da je to Istina od Gospodara njihova; a oni koji ne vjeruju – govore: “Šta to Allah hoće sa ovim primjerom?” Time On mnoge u zabludi ostavlja, a mnogima na Pravi put ukazuje; ali, u zabludi ostavlja samo velike grješnike. (Kur'an)

 

Kur'an nas budi iz zaokupljenosti brojevima, navodeći primjere iz istorije gdje su male, neznatne skupine krajnje predanih i posvećenih ratnika, pobjeđivale daleko nadmoćnije neprijatelje. Pred presudnu bitku sa Džalutom i njegovom vojskom, Talut i njegovi vojnici, za koje Kur'an kaže da su svi vjernici bili, kazali su: Mi danas ne možemo izići na kraj sa Džalutom i vojskom njegovom! Njihov skepticizam nije bio rezultat nevjerovanja, niti nepokoravanja, već realnog sagledavanja brojčane nadmoći protivničke vojske.

 

Među Talutovim vojnicima bili su i oni, za koje Kur'an kaže da su tvrdo vjerovali da će pred Allaha izaći te su svoje saborce i svoga vođu osokolili: Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete! – A Allah je na strani izdržljivih. (Kur'an)