IMG-9392.JPG

U okviru svojih redovnih aktivnosti, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je u petak, 25. marta 2022. godine boravio u posjeti džematu Sokolović Kolonija. Domaćin je bio imam-hatib i muallim džamije u Sokolović Koloniji Enver-ef. Hošić koji je muftiju dr. Grabusa upoznao sa stanjem u džematu, projektima i programima koji se trenutno realiziraju u okviru planova IZ. U džematu Sokolović Kolnija su dvije džamije, džemat ima dva imama, Enver ef. Hošić i hafiz Osman-ef. Kalabić.

 

IMG-9391.JPG

 

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus se zahvalio imamu-hatibu Enver-ef. Hošiću na predanom radu, posebno na organizaciji vjerskog života i mektebske nastave. Više od pedeset polaznika mekteba kod imama Ever-ef. Hošića završili su školovanje u medresi, a njegovi učenici u mektebu godinama postižu odlične rezultate. Članstvo u džematu je izrazito visoko. To je rezultat odgovornog i predanog rada u džematu imama i rukovodstva džemata. Muftija sarajevski se posebno zahvalio članovima Islamske zajednice na čuvanju zajedništva džemata Sokolović Kolonija, kao svijetlom primjeru u kojem džemat sa dvije džamije i dva imama snaže djelovanje IZ, jer organizacijski, administrativno i finansijski djeluju kao jedinstven džemat. To je primjer bratske saradnje kojoj svi težimo.

Muftija je u hutbi govorio o važnosti blagoslova u vremenu, vrijednosti vjerovanja, činjenja dobrih djela, ustrajavanju na vrijednostima istine i strpljenja u različitim životnim okolnostima. Vjera nam daje snagu, odlučnost i stamenost u životnim iskušenjima i pomaže da shvatimo smisao našeg života. Geografsko područje na kojem živimo stoljećima je isprepleteno različitim utjecajima, generacije prije nas uspjele su, usprkos svim iskušenjima, sačuvati vjerski i kulturni identitet. Današnja generacija ima obavezu čuvati, razvijati i kontinuirano snažiti pripadnost državi, jezičkom identitetu i pripadnost Zajednici. Ramazansko vrijeme je blagoslovljeno, donosi radost i berićet u naše živote i domovinu BiH

 

IMG-9393.JPG