Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić danas je kazivao hutbu u Istiklal džamiji u Sarajevu.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima dr. Omerdić je podsjetio da s večerašnjim zalaskom sunca nastupa mubarek noć Lejletu-Bedr, naglasivši da su duh Bedra, njegove poruke i pouke trajna inspiracija za sve generacije muslimana.

Svaka generacija muslimana, pa i ova naša današnja, suočava se sa svojim bedranskim kušnjama i izazovima. Da bismo se uspješno nosili s njima neophodno je stalno podsjećanje na pouke i poruke Bedra, kao i na pouke o uzrocima neuspjeha na Uhudu dvije godine poslije Bedra, prije svih da unutrašnja podvajanja i pohlepa za vlašću i dunjalučkim dobrima vode porazu. Ove dvije unutrašnje slabosti uvijek se skupo plaćaju – kazao je dr. Omerdić.

Također, u hutbi je govorio i o vrijednostima posta, ukazavši na činjenicu da je post posebna prilika da se sopstvenim snagama i odricanjem samoodgajamo i snažimo karakter naše ličnosti oplemenjujući ga svojstvom istinskih vjernika – takvalukom.

– Ramazan sa svim svojim ljepotama i radostima, prava je blagodat za ljudske duše koje žele čuvati najčvršću vezu i povezanost sa Gospodarom svjetova – naglasio je on.

Vjernike je podsjetio i na obaveznzost institucionalog izvršavanja ibadeta zekata i sadekatul-fitra.

Poručio je da Islamska zajednica, kao nosilac emaneta institucionalnog prikupljanja zekata i sadekatul-fitra u Fond Bejtul-mal, nastoji taj emanet vršiti predano i odgovorno.