IMG_3120-1160x945.jpg

Na predavanju u okviru manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku Selam, ya Resulallah” održanom u ponedjeljak, 2.11., prof. dr. Sanjin Kodrić (Filozofski fakultet u Sarajevu) govorio je o temi “Književnost i kultura Bošnjaka između istoka i zapada”

 

Kako je kazao, bošnjačko književno stvaralaštvo kontinuirano je bilo pod uticajem muslimanskog (orijentalnog) naslijeđa, ali i evropskg identiteta, što je vidljivo u temama i književnim formama. Jedno nije isključivalo drugo, nego se, naprotiv, nadopunjavalo.

 

–  Bosna kao povijesni “prostor granice” je prostor mnogih rasjeda, ali isto tako, prostor mnogih sinteza, i približavanja, te jednistveni prostor u Evropi u kojem se spaja naizgled nespojivo: tradicije i vrijednosti muslimanskog orijenta i tradicije i vrijednosti evropskog zapada.

Ma koliko bila malehna, naoko, svojim obimom, neznatna, naša kultura i književnost, jeste književnost izrazitih vrijednosti, jer je kao kultura otvorena za drugo, drugačije i različito, te što se u njoj spajaju čitavi svjetovi. To je ono što je prisutno u našem identitetu općenito, i ono što trebamo posebno njegovati – pojasnio je dr. Kodrić.

IMG_3123-1160x828.jpg

Podsjećamo, ovo predavanje je drugo po redu u okviru pomenute manifestacije. Predavanjem je moderirao hfz. mr. Ammar Bašić, dok su posebnu notu ovom programu učenjem Kur'ana i interpretiranjem kasida dali članovi hora MIZ Sarajevo.

 

Predavanje je emitovano uživo na RTV BIR i znaničnoj facebook stranici MIZ Sarajevo.