Nizom aktivnosti Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Olovo ušao je u Novu hidžretsku godinu. 

U toku je mektebski ljetni raspust, ali mekteblije i muallima koriste pauzu za nove važne vještine. Muallima mekteba džemata Olovo, Heda Pepić, organizirala je Kurs mektebskog plivanja za sve polaznike ovog mekteba – naveli su iz Medžlisa Olovo.

Instruktor plivanja je Faruk Hadžiabdić. On je na prvom času plivanja istakao da je i sam “prije deset godina na kursu mektepskog plivanja naučio plivati”, te da je posebno “ponosan na svoje mektebsko vijeme provedeno u džematu Olovo”.

Također, istakao je važnost dolaska u mekteb i zahvalnost na ovom angažmanu. 

Uz časove plivanja, za mekteblije Olova organizirana su i druga druženja.

Još jedna od aktivnosti jeste sanacija gradske džamije.

Nakon ulaska vode u podrumske prostorije u Ahi Evran Veli Kiršehir džamije u Olovu, ovih dana pristupilo se sanacionim radovima. Počeli su iskopi oko temelja džamije, i u planu su, uz sanaciju nastale štete, pripreme za svečano otvorenje džamije u narednom periodu.

Danas je održano i tradicionalno dovište Petrovići.

– Dovište u Petrovićima je unikatno. Prirodni ambijent okružen crnogoričnom šumom, izgrađena musala, stećak bogumilski i nišan iz osmanskog perioda na dovištu, svjetionici su prošlosti, suživota, zajedništva i ljubavi prema dinu i domovini – naveli su iz Medžlisa Olovo.

Ovom prilikom imami su proučili mevlud povodom dolaska Nove hidžretske godine, a glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić je govorio o značaju hidžre u životu vjernika.

Kaligrafi Abdulkerim Oztur i Ibrahim Altunok, nakon odslikavanja gradske džamije, danas su očistili dvije džamije u Olovu. 

– Na taj način željeli su da se zahvale na lijepom gostoprimstvu, i da uz ovaj gest čišćenja zamole Uzvišenog Boga da u čistoći miru i blagostanju žive ljudi u Olovu – dodaju iz Medžlisa.

Članice ženskog aktivizma također su aktivne u ovim danima. Redovno provode susrete sa prof. Hedom Pepić, koja ih podučava sufari i drži prigodna predavanja. 

Nova hidžretska godina je, prema tradiciji, dočekana uz halvu.