273878676_4817677518348952_8828588840394394039_n.jpg

Muftijstvo sarajevsko u saradnji sa Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka organiziralo je promociju knjige “Ka razumijevanju Kur’ana”, autora hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića. Promocija je održana 17.2.2022. godine u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

 

Prvo obraćanje u okviru promocije kojom je moderirao dr. Samed Omerdić imao je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

 

Muftija je istakao kako nas autor kroz cijelu knjigu uvodi u pokušaj razumijevanja tumačenja Kur'ana.

 

– Autor se u knjizi ne bavi čisto tefsirskim pitanjima, on se bavi pitanjima koja su i psihološke naravi, naravi koja je ustvari vezana za samog čovjeka. Ono što je posebno značajno kroz ovu knjigu jeste da nas autor uvodi u različit spektar tema. Nisu to samo teme o porodici, teme vezane za čovjeka ili ženu, nego su to teme koje su i globalnog karaktera – naglasio je muftija Kudić.

IMG_2264.JPG

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i jedan od promotra knjige dr. Ferid Dautović kazao je kako autor Šahinović nastoji iz vremena u kojem živimo razotkriti kur'anska značenja i poruke za ovo vrijeme.

 

– Sretni smo što smo upriličili ovu promociju, čast nam je da ugostimo našu braću iz naše hrabre Krajine. Ova knjiga je važna zato što hafiz Šahinović u njoj govori o našem vremenu, našim problemima. Autor je na tragu Kasima Dobrače koji je govorio da svaki narod treba da ima svoje razumijevanje islama i da to razumijevanje govori o tom narodu, njegovoj snazi, snazi kulture, i svemu drugom – kazao je Dautović.

 

Promotor je bio i dr. hafiz Mensur Malkić. On je naglasio da je knjiga izvor za one koji žele zakoračiti na put stjecanja znanja, te da knjiga nudi savremenost u razumijevanju Kur'ana Časnog.

 

Hafiz prof. dr. Rifet Šahinović kazao je kako je u knjizi pokušao da za ovdašnje teme ili probleme sa kojima se ljudi suočavaju, odgovore pronađe u Kur'anu.

 

– Kur'an jeste centralna tema i Kur'an trebamo učiniti središnjim centrom našeg života. Upravo o tome knjiga govori – poručio je autor Šahinović.

 sarajevo-promovirana-knjiga-ka-razumijevanju-kurana72667.jpg

Na kraju programa prisutnima se obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji se zahvalio delegaciji Muftijstva bihaćkog, te iskazao riječi zadovoljstva što je Sarajevo domaćin promocije knjige krajiškog alima prof. dr. Rifeta Šahinovića..

 

Kao jedan od recenzenata istakao je kako promovirano djelo razumijeva kontekst, te piše o tome šta je ono što nam daje trajnu vrijednost.

 

– Na stranicama knjige “Ka razumijevanju Kur’ana” autora hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića smirena su intelektualno i duhovno zrela promišljanja o vječnoj Božijoj Riječi, koja nadahnjuje ljudsko stvorenje, smjerno predano njenom vodstvu. Knjiga „Ka razumijevanju Kur’ana“ autentično je promišljanje bosanskog alima, koje nam je blisko, jer on govori, piše i svjedoči vjeru na način koji pripada našem kulturnom krugu.

 

Ova knjiga će pomoći da sačuvamo vezu sa svojom prošlošću i da predamo vrijednosti vjere, vjerovanja i odnosa prema Kur’anu u naslijeđe novim generacijama – naveo je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

IMG_2267.jpg