viber_image_2020-09-01_23-01-58.jpg

Svjetska islamska organizacija za odgoj, nauku i kulturu (ISESCO) sa sjedištem u glavnom gradu Kraljevine Maroko, Rabatu u maju 2020. godine raspisala je Međunarodni konkurs za nagradu „Bayan“ u kreativnom izražavanju na arapskom jeziku za pojedince i obrazovne institucije iz cijeloga svijeta kojima arapski jezik nije maternji.

 

Cilj takmičenja je da se u vremenu pandemije COVID-19 dodatno afirmira arapski jezik širom svijeta, kao i da se potakne razvoj izražajnih sposobnosti i vještina izražavanja među učenicima i studentima arapskog jezika koji govore druge jezike na tri različita obrazovna nivoa i iz različitih zemalja svijeta.

 

Uvjet za učešće na takmičenju bio je da rad nije učestvovao na drugom takmičenju, te da arapski nije prvi jezik takmičara. Na taj način ISESCO je želio pružiti jednake mogućnosti učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima iz tri geografske regije da osvoje nagradu, a to su afrička regija, azijska regija i Australija te evropska i američka regija. Učenici i studenti su se predstavili kroz različite izražajne forme u video-zapisima koji su ovisnosti od kategorije trajali od tri do pet minuta.

 

Ekipa studenata Fakulteta islamskih nauka koju su činili Senahid Halilović, Erna Kukuljac, hfz. Eldar Ćatibušić, Ajdin Halilić, Mujesira Neimarlija, Amina Arnaut, Fatima Bosnić i Hilmi Sherbi posvećeno je radila tokom mjeseca jula na realizaciji svoga projekta pod naslovom „Potreba je temelj izuma“. Tekst u videu je citirao Riad Subašić, dok je za snimanje i montažu odgovoran Almedin Karić. Cjelokupna aktivnost realizovana je uz pratnju i podršku prof. dr. Zehre Alispahić.

118702055_666494434292716_7615409499261143920_n.jpg

 Ovaj video-sadržaj je ISESCO-ova Komisija za ocjenu pristiglih radova ocijenila najboljim u kategoriji studenata sa nearapskog govornog područja. Uz predstavnika Fakulteta islamskih nauka u ovoj kategoriji su nagrađeni i radovi studenata iz Malezije i Maroka.

 

U konkurenciji srednjih škola, u okviru Takmičarske grupe “Evropa i Azija”, učenici medrese “Osman ef. Redžović” zauzeli su prvo mjesto i osvojili vrijednu nagradu. Učenici su se predstavili sa pjesmom na arapskom jeziku “Svijet nakon COVID-19”.

viber_image_2020-09-01_23-01-58.jpg

 Uz učenika Šabić Nasera, koji je vodio ovaj projekat, pjesmu u pobjedničkom videu citiraju polaznice interaktivnog kursa arapskog jezika Amina Lemeš, Ajša Herceglija, Adna Handžić i Medina Kubat. Pored njih u projektu su sudjelovalil i Ahmed Smailbegović, Ahmed Herceglija, Ali Jusić, Adha Hindija, Kustura Amna i Sara Suljić i Fatima Silajdžić. Projekat je realizovan uz pratnju i podršku profesora arapskog jezika, Suada Smailhožića.

 

Uradak studenata Fakulteta islamskih nauka dostupan je na ovom linku, dok video učenika medrese “Osman ef. Redžović” možete pogledati ovdje.