U organizaciji Muftijstva sarajevskog danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličen seminar za nastavnike Islamske vjeronauke sa područja ovog muftiluka. 

U okviru seminara prisutnim nastavnicima se obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je istakao da, prema postignutim rezultatima, svo nastavno osoblje uključeno u proces realizacije Islamske vjeronauke zaslužuje posebnu zahvalnost.

Vi nastavu vidite i kao svoju priliku da pomognete djeci da u odrastanju usvoje vrijednosti koje su važne za nas kao narod, kao vjernike, kao roditelje, kao ljude koji vole svoj identitet i vjeru. Prva stvar koju moramo imati na umu kada govorimo o ovim pitanjima jeste to da je vaš posao i misijski; da nije riječ o samom usvajanju činjeničnog znanja, nego je u pitanju i odgojni proces – rekao je muftija Grabus.

Naglasivši da je Islamska vjeronauka značajan segment djelovanja Islamske zajednice, muftija Grabus je kazao da se ovaj predmet u značajnoj mjeri nadopunjuje sa onim što se radi i uči u mektebima kao i u drugim obrazovnim procesima pod okriljem Islamske zajednice u BiH. 

Vi imate stvarni kontakt sa realnim svijetom, u stalnoj ste komunikaciji sa nastavnicima i profesorima drugih predmeta, sudjelujete u radu vijeća, sudjelujete u razgovoru sa roditeljima, te na takav način Islamskoj zajednici dajete važnost u širem društvenom kontekstu – poručio je muftija Grabus.

Današnji seminar je bio prilika za dodjelu zahvalnica penzionisanim nastavnicima i nastavnicama Islamske vjeronauke s područja Kantona Sarajevo – MIZ Sarajevo; Mehmedu Alagiću, Halimi Ejubović, Zehri Šehić, Omeru Begiću, Suadi Zvekić, Muslija Mehmedaliji, Raziji Dudić i Mini Pleh.

Zahvalnice su dodijeljene i porodicima vjeroučitelja koji su preselili na ahiret; porodici Hame Olovčić, porodici Murata Kanlića, Porodici Amine Sućeska i porodici Saide Merzić.

U okviru protokola, Zinaid Delibašić je predstavio aktiv vjeroučitelja Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, dok je prof. dr. Nezir Halilović izložio prezentaciju o temi “Kontrola efekata nastave Islamske vjeronauke”. 

Na kraju današnjeg seminara, prisutnima se obratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić, koji je najavio planirane aktivnosti koje će se realizirati u narednom periodu te obrazložio tehničke propozicije nadolazećih takmičenja iz predmeta Islamska vjeronauka.

Dr. Omerdić je također informirao vjeroučitelje da je završena Zbirka pitanja za takmičenje iz Islamske vjeronauke s ciljem efikasnije pripreme i postizanja još boljih rezultata učenika na području Muftiluka sarajevskog.