Povodom obilježavanja mubarek noći Lejletul-miradža, u sarajevskom džematu Dobrinja C5 sinoć je, poslije jacija-namaza, upriličen centralni vjerski program Muftiluka sarajevskog. 

U prisustvu velikog broja vjernika, svečani dio programa su izveli imami i članovi hora Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, a tom prilikom je proučena i hatma-dova vakifima. Prigodan vaz u povodu mubarek noći Lejletul-miradža kazivao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Noć miradža, noć uzdignuća Muhammeda, a.s., od Mesdžidul-harama do Mesdžidul-Aksaa i dalje u više sfere nematerijalnog svijeta, poseban je dar Allaha dž.š. prema Pejgamberu koji je u svojoj misiji sukusirao sva učenja prethodnih Božjih poslanika.

Miradž je otvaranje druge dimenzije koju ne možemo fizikom objasniti, niti matematički izračunati. To je ono u što mi kao vjernici muslimani iskreno i čvrsto vjerujemo. Vjerujemo da je naš Poslanik Muhammed, a.s. iz ovozemaljskog prizemnog svijeta uzdignut u taj čisti svijet, i da je kao osoba očišćena od grijeha imao čast razgovarati sa Allahom, dž.š. Poruke koje smo dobili sa miradža, kao i propis namaza, obavezuju vjernike da budu na sedždi, te na takav način svoja srca povežu sa Gospodarom svjetova i sa Muhammedom, a.s.  – istakao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus. 

Isra i miradž se dešavaju u periodu poslanstva kada je Muhammed, a.s. bio ponajviše iskušavan u misiji i dolaze kao svojevrsna nagrada i utjeha da ublaže svu bol, napore i teškoće koje su se dogodile u proteklom poslaničkom periodu.

Počast miradža je data samo Muhammedu, a.s., a nama je ostavljena mogućnost da obavljamo namaz, za koji je Poslanik, a.s., rekao da je to naš miradž i stub vjerovanja. Hoćemo li taj namaz doživjeti tako, kao svoj miradž, zavisi od mnogo faktora; jesmo li čisti, je li naše srce očišćeno i koliko smo predani Allahu dž.š. – kazao je muftija Grabus. 

Programu su kao gosti prisustvovali i glavni imami Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji, predvođeni muftijom mr. Nevzetom Porićem koji je na kraju vjerskog programa proučio dovu. Gosti su istakli da je zadovoljstvo biti dijelom ovog programa i prisjetiti se značajnih poruka miradža.