kakanj.jpgVečer Kur'ana i kasida

To je onaj poznati osjećaj. Ono kad vjernička srca osjete da se bliži dolazak dragog, dugo iščekivanog  gosta. 

Pred samo nastupanje mubarek ramazana sve pripreme za njegov dolazak su svečano završene. Jedva se čeka da sunce posljednjeg ša'banskog dana zađe pa da počne spuštanje neizmjerne Allahove, ramazanske, milosti na ummet Muhammeda, s.a.v.s.

Već odavno u Medžlisu IZ-e u Kaknju su spremni za dolazak šehri ramazana.

Ove godine haman, više i bolje nego ikada. Jeste da vlada pandemija coronavirusa i da su na snazi mjere zabrane socijalnih i fizičkih kontakata među ljudima a što znači da, barem sad za sad, nema okupljanja u našim džamijama, ali to je još više doprinijelo spremanju za dolazak mjeseca nad mjesecima.

Veliki broj novih, pandemijom uvjetovanih, projekata pokrenut je posljednjih dana.

Uglavnom su to online  aktivnosti koje planiraju i provode vrijedni imami ovog Medžlisa, ali i aktivnosti obilaska, posjete svojih džematlija, omladine, polaznika mektebske nastave, dijeljenje pomoći ugroženima, podjela hurmi i ramazanskih vaktija pa do organizacije vjerskih programa bez prisustva publike.

Želja nam je da u nekoliko rečenica spomenemo jedan program koji u Medžlisu IZ-e Kakanj, lagano postaje tradicionalni.

Radi se o Večeri Kur'ana i kasida u džematu Kakanj 2., u Bijeloj džamiji u Kaknju.

kakanj.jpg
U nedjelju, 19.04.2020. godine, grupa kakanjskih imama na čelu sa glavnim imamom mr. Sulejman ef. Čelikovićem i imamom Bijele džamije prof. Senad ef. Kobilica, upriličili su prelijep program, U susret ramazanu – Večer Kur'ana i kasida. 

Već treću godinu pred nastupanje ramazana a kao sjećanje na dan otvorenja Bijele džamije bude upriličen ovakav program. 

Ove godine program su izveli imami Medžlisa Kakanj i to: prof. Elvedin ef. Ibrahimspahić, Mehmed ef. Delić, Davud ef. Husika i Fadil ef. Odobašić koji su proučili po odlomak iz Kur'ana dok je za ilahije i kaside bio zadužen kakanjski hor Ak-Saray.

Pored glavnog imama Medžlisa Kakanj, mr. Sulejman ef. Čelikovića, koji se obratio kratkom porukom, predavanje je održao i glavni imam Medžlisa Zavidovići, mr. Izet ef. Čamdžić.

Izet ef. je u predivnom predavanju predstavio sve one ljepote ramazana zbog kojeg mu se uvijek i iznova radujemo i osjećamo Allahov rahmet, magfiret i bereket.

Medijski pokrovitelj ovog programa bila je kakanjska televizija, NTV IC koji su cijeli program Večer Kur'ana i kasida snimili i emitovali na svome kanalu noć uoči ramazana.

PETA.jpg
Ramazanski top

Ovom tekstu svakako treba dodati i još jednu aktivnost koja je ove godine zanovljena u Medžlisu IZ-e Kakanj a to je nabavka ramazanskog topa.

Ranije su stari ljudi kazivali kako su u vrijeme iftara osluškivali pucanje topa. Za nas “mlađe“ to je bilo nepojmljivo. Za nas su kandilji sa munare bili nešto što je personifikacija iftara i što predstavlja prestanak posta.

Međutim, ove godine kao nastavak dobre saradnje dvaju državnih administracija, sarajevske gradske i kakanjske općinske, u Kakanj je došao ramazanski top.

To je poklon Grada Sarajeva i gradonačelnika gospodina Abdulaha Skaka koji je ovakav top već poklonio mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini.

top1.jpg
Gradonačelik Skaka je istakao da je ova praksa poklanjanja ramazanskih topova gradovima širom BiH projekat ove administracije Grada sarajeva te da imaju za cilj da poklone po jedan ovakav top svim gradovima u BiH.

Načelnik Aldin Šljivo je, uz zahvalu svome kolegi gradonačelniku Skaki, istakao da su Kakanj i Sarajevo odavno povezani neraskidivim vezama, kako privrednim, političkim tako i emotivnim sa posebnim osvrtom na dane agresije na BiH kada su najbolji kakanjski sinovi učestvovali u deblokadi glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj, koji je bio u delegaciji domaćina, istakao je da će ovaj top biti jedno osvježenje vjernicima koji će svima jasno obznaniti vrijeme nastupanja iftara.

top.jpg

Elvedin ef. Ibrahimspahić