glavni-imam-miz-sarajevo-predvodio-dzuma-namaz-u-dzematu-gornji-kotorac89943.jpg

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić u petak je sa svojim saradnicima i rukovodiocem Službe za administrativno-pravne poslove MIZ Sarajevo gosp. Muhamedom Memićem, posjetio povratnički džemat Gornji Kotorac i predvodio džumu-namaz.

 

U svojoj hutbi glavni imam je na početku naglasio veliku važnost ovoga džemata za MIZ Sarajevo, te se zahvalio džematlijama za brigu, trud i nemjerljiv doprinos u gradnji džamije, vakufskih objekata i razvoju vjerskog života uopće.

 

Podsjetivši da se nalazimo u trećoj džumi, od Allaha zaštićenog mjeseca, Redžeba, kada se pripremamo za mjesec Ramazan, glavni imam je poručio da je ovo vrijeme našeg otvaranja, smirivanja, popravljanja i sazrijevanja. Otvaramo se poput prirode u proljeće, koja lista, cvjeta i donosi nam svoje plodove i Allahove blagodati.

 

– Naša domovina bogata je rijekama, planinama, šumom, hranom, voćem, mirisnim biljem. Božija odredba je da mi živimo ovdje i na ovom prostoru upotpunjujemo namaz, padamo na sedždu, postimo ramazan, dajemo zekat, da sa ovih prostora ispraćamo svoje hadžije, da se na ovim rijekama čistimo, abdestimo i da nas u ovu zemlju sa abdestom spuštaju naša braća i naša djeca. Ovdje, u našoj vjeri i našoj zemlji, snaga je za nas. Biti slab i nemoćan na ovoj bogatoj plodnoj zemlji neprihvatljivo je za nas, poručio je, između ostalog, u svojoj hutbi glavni imam.

3d-1160x653 (1).jpg

Nakon džuma-namaza održan je i sastanak na kojima su predstavljeni planovi za razvoj džemata, te izazovi sa kojima džematlije, u tome pogledu, već duže vrijeme susreću.

 

Džemat Gornji Kotorac jedan je od sarajevskih džemata koji se nalazi na području manjeg BH entiteta. Smješten je između Lukavice i Vojkovića.

 

Ovo je jedan od rijetkih džemata i mjesta gdje su se vratili gotovo svi protjerani Bošnjaci. Danas ovaj džemat ima 170 redovnih članova Islamske zajednice i oko 40 redovnih polaznika mektebske pouke, navodi se na zvaničnoj web-stranici MIZ Sarajevo.

 

Jedan od problema sa kojim se susreću vjernici ovog džemata jeste i izgradnja munare. Već nekoliko puta vlasti iz Istočnog Sarajeva odbijaju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u pogledu dobijanja dozvole za dogradnju munare uz postojeću džamiju. Uzimajući u obzir činjenice da je i prije Agresije džamija u Gornjem Kotorcu imala drvenu munaru, kao i da su domaćinstva oko džamije u potpunosti muslimanska ovo je, bez sumnje, jedna velika nepravda i kršenje osnovnih vjerskih prava u samom predgrađu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

 

Na sastanku je naglašeno da će MIZ Sarajevo svim svojim kapacitetima i dalje biti na usluzi ovim vrijednim ljudima i podrška u nastojanjima da svoje džematske kapacitete unaprijede i nastave razvijati, posebno u kontekstu izgradnje munare i dovršetka izgradnje pratećih vakufskih objakata, ali i razvoju vjerskog života u cjelini.

1-3-1160x652 (1).jpg

2e-1160x652 (1).jpg

2d-1160x652 (1).jpg