predsjednik-udruzenja-ilmijje-bih-u-posjeti-oo-ilmijje-i-medzlisu-kakanj57981.jpg

Predsjednik Udruženja Ilmijje Bosne i Hercegovine, Nesib-ef. Hadžić jučer je u okviru radne posjete Udruženju Ilmijje Kakanj održao sastanak sa glavnim imamom Medžlisa IZ-e Kakanj, Sulejman-ef. Čelikovićem.

 

Ova posjeta je dio redovnih aktivnosti predsjednika Udruženja Ilmijje koji u svom programu ima obilazak svih OO Ilmijje kao i svih članova Ilmijje prilikom čega želi da neposredno komunicira sa imamima na terenu i od njih čuje informacije, izazove i iskušenja sa kojim se susreću.

 

Predsjedniku Nesibu-ef. Hadžiću domaćini su bili glavni imam, Sulejman-ef. Čeliković i predsjednik OO Udruženja Ilmijje, Mustafa-ef. Agić.

 

Posjeta je upriličena na dan kada se održava redovni seminar imama MIZ-a Kakanj, tako da je bio prisutan veći broj imama i muallima Medžlisa.

 

U svom obraćanju imamima predsjednik Hadžić je u kratkim crtama predstavio misiju i zadatke Udruženja kao i projekte koji se provode u okviru djelovanja Udruženja.

 

– Pored misijskog djelovanja, koji je zadatak broj jedan, zadatak Udruženja Ilmijje jeste da se bori za poboljšanje uslova rada članova kao i radno-pravni status, briga o ugroženim, bolesnim i potrebnim članovima te njihovim porodicama. Stipendiranje djece članova Udruženja, briga o imamima u manjem BH entitetu te o penzionisanim imamima i njihovim udovicama, imamima šehidima, sportskim susretima uposlenika IZ-e – između ostalog je naglasio predsjednik Nesib-ef. Hadžić.

 

U otvorenoj diskusiji imami su iskoristili priliku da sa predsjednikom Udruženja Ilmije razgovaraju o organizaciji, djelovanju, uređenju Udruženja i drugim temama.

 

Istaknuto je pitanje o tome kako Udruženje vodi brigu o imamima u manjem BH entitetu na što je predsjednik Hadžić odgovorio da Udruženje uz pomoć Rijaseta ali i resornih ministarstava pomaže onoliko koliko je u mogućnosti i da i dalje iznalaze rješanja da se kako imamima tako i svim Bošnjacima povratnicima poboljšaju uslovi života u povratničkim džematima.

 

Predsjednik Hadžić je svim članovima OO Udruženja Ilmijje Kakanj uručio poklon, knjigu Muslimanska mišljenja i razilaženja o osnovama islamskog vjerovanja, kojoj je izdavač upravo Udruženje Ilmijje BiH.

 

Nakon kratkog druženja Nesib-ef. Hadžić se zahvalio na prijemu i svoje putovanje nastavio ka Prijedoru u posjetu tamošnjem OO Udruženja Ilmjje.

N1.jpg

N5.jpg

N6.jpg

N3.jpg