mevlud 3.jpg

Piše: Ahmed Kovač

 

Mevlud u Kraljevoj Sutjesci koji se tradicionalno obilježava posljednjeg petka u mjesecu augustu održan je 27. augusta 2021. godine, nakon jednogodišnjeg prekida u njegovom kontinuitetu zbog prošlogodišnjih epidemijskih prilika. Shodno ustaljenoj tradiciji, noć prije mevluda u džamiji na ovoj lokaciji je obavljen akšam-namaza, te proučen kelime-i-tevhid.

 

Džamija u Kraljevoj Sutjesci jedna je od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 

ezan-s-dzamije-u-kraljevoj-sutjesci-bosnom-odjekuje-skoro-600-godina53869.jpg

Na dan mevluda, prije džuma namaza predstavnici MIZ Kakanj su sa izaslanicima struktura Islamske zajednice i načelnikom Općine Kakanj posjetili spomen obilježje u Poljanima.

 

Džuma-namaz je predvodio i hutbu kazivao izaslanik muftije sarajevskog, dr. Ahmed ef. Purdić.

241017040_4305140856187851_4477351116155043825_n.jpg

 

Sadržajan mevludski program su izveli imami MIZ Kakanj kojima se pridružio i hfz. Ibrahim Alparslan, muhafiz pri Školi hifza MIZ Kakanj, dok se prigodnim predavanjem obratio izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, Izet ef. Čamdžić – glavni imam MIZ Zavidovići. 

 

„Važno je nositi poruke i pouke sa ovakvih lokaliteta, kako bi naše buduće generacije znale očuvati i poštovati našu tradiciju imajući u vidu pogotovo izazove vremena koji su pred nama“, istakao je Izet ef. Čamdžić.

 

Tradicionalnom mevludu u Kraljevoj Sutjesci, održanom uz poštivanje važećih mjera, prisustvovao je veliki broj vjernika, kako iz Kaknja, tako i sa područja okolnih medžlisa.

mevlud 1.jpg

mevlud 4.jpg