IMG_9276-1.jpg

Prema kalendaru Islamske zajednice, u četvrtak 27. februara sa akšam-namazom nastupila je Lejletu-r-regaib, jedna od odabranih noći, koja po islamskom učenju, predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku. To je noć u kojoj je majka Amina zanijela Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. U narodu se naziva noć želja, a obilježava se dovama, učenjem mevluda i drugim Bogu ugodnim sadržajima.

Tim povodom MIZ Sarajevo je organizovao centralni program u džamiji na Ciglanama poslije akšam-namaza. Vjernicima su se uz prigodne poruke obratili glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić te dr. Abdulgafar-ef. Velić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog. Naglašeno je kako je Lejletu-r-regaib  noć dova, želja i nade, ali i prilika da dokučimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Prigodan program izveli su članovi Hora MIZ Sarajevo.

U islamskom kalendaru, noći Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-mi’radž, Lejletu-l-berat i Lejletu-l-kadr, su odabranije u odnosu na ostale noći u godini te se, shodno tome, one obilježavaju na način pojačanog ibadeta, dobrovoljnih namaza i učenja Kur’ana. Dani i noći mubarek mjeseci redžeba i ša’bana vijesnici su nadolazećim danima ramazana, mjeseca posta.

IMG_9286.jpgIMG_9320.jpgIMG_9202.jpgIMG_9306.jpgIMG_9220.jpg