ea6ba26a4eaddd0ed7377abc51dd94b2_XL.jpg

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Neki čovjek nije činio nikakvo dobro djelo, osim što je ljudima pozajmljivao novac, pa bi rekao svome sakupljaču dugova: ‘Uzmi od onoga ko ima novca a ostavi onoga koji nema para i oprosti mu, možda će i Allah nama oprostiti.’ Kada je taj čovjek umro i kada bude proživljen Allah, dž.š., će ga upitati: Jesi li uradio ikakvo dobro djelo a on će odgovoriti: ‘Nisam, osim što sam ljudima pozajmljivao novac, pa bi rekao svome sakupljaču dugova: ‘Uzmi od onoga ko ima novca, a ostavi onoga koji nema para i oprosti mu, možda će i Allah nama oprostiti. Tada će Allah, dž.š., reći: ‘Ja sam ti već oprostio’. “

 

Ostavimo li privremeno dilemu koliko dobra činimo u odnosu na ono što je loše, te osvrnemo li se isključivo na naše dobre potupke, možemo si postaviti pitanje ili za sebe pokušati analizirati motive njihovog činjenja. Recimo da činimo mnogo dobra, opet trebamo razmotriti ono što nas pokreće da ga činimo.

 

Ukoliko gledamo na svijet očima optimiste, možemo uočiti mnoštvo dobrih i pozitivnih ljudskih postupaka. Pomoć drugima, činjenje usluga, olakšavanje pri poslovima, te gostoprimstvo, neke su od karakteristika kojima smo svakodnevni svjedoci, a nerijetko i sami akteri.

 

Posmatramo li kritički vlastito djelovanje, možemo sasvim precizno definirati ono što nas pokreće da činimo dobra djela. Odgovori često mogu biti sasvim jednostavni i ovozemaljski; nekoga jednostavno nismo mogli odbiti za uslugu, na nečiju situaciju smo bili slabi, neko nam je izrazito blizak, ili ‘pak nismo ni htjeli učiniti nešto dobro, ali je onaj kome je trebala usluga bio izrazito uporan, pa smo popustili.

 

Premda temeljno vjernici, ali okruženi svjetovnim sistemom vrijednosti, iz naših namjera nesvjesno isključimo ono što pripada trajnom i suštinskom – zadovoljstvo Gospodara. Ono što može i treba biti naš svakodnevni korektiv je temeljito i kontinuirano obnavljanje svijesti o tome da u dobru koje činimo prvenstveno tražimo zadovoljstvo Allaha dž.š.

 

U svjetlu primjera iz hadisa, oprošteno je čovjeku koji je činio malo dobra, ali sa ispravnim namjerama, kakvim treba svakodnevno upotpunjavati učinjeno dobro.

 

Priredio: Nedim Gondžić