olovo-izgradnja-svijesti-o-osjetljivim-kategorijama-drustva-i-briga-o-zenskoj-edukaciji16048.jpg

Odjel za porodicu i brak pri Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Olovo svojim nedavnim aktivnostima praktično je ukazao na važnost prepoznavanja osjetljivih kategorija društva, kao i pružanja prilike njima da slobodno govore o svojim iskustvima.

 

Isto tako, vođena idejom cjeloživotnog učenja, koordinatorica Odjela za brak i porodicu, prof. Heda Pepić, periodično organizira interaktivne edukacijske programe za žene tokom kojih se tretiraju značajne teme za muslimana današnjice.

 

Kada je riječ o prvoj skupini aktivnosti, značajno je predstaviti aktivnost realizovanu 05. februara u saradnji sa Udruženjem “Medica” iz Zenice. Riječ je o interaktivnom druženju sa ženama Olova s centralnim pitanjem: Da li posvećujemo dovoljno pažnje žrtvama nasilja u porodici?

 

Ovo druženje je, prije svega, motivirano saznanjem da i u našem okruženju žive žene koje preživljavaju nasilje, te je zamišljeno kao prilika pružena njima da razgovaraju o svom iskustvu i tajnama koje čuvaju u svojim kućama, o nemjerljivoj šteti nanesenoj njima kao pojedincima, ali i porodicama kao ćelijama društva.

 

U toku razgovora žene su izrazile zahvalnost organizatorima druženja, dr. Sabihi Husić i prof. Hedi Pepić, jer im je po prvi put ukazana prilika da razgovaraju o svojim iskustvima i da osjete kako neko ima razumijevanja za njih.

 

Dr. Husić se ovom prilikom osvrnula na posljedice koje uzrokuje ovako traumatsko iskustvo, na društvene reakcije, te na osjećaj nesigurnosti i praksu šutnje ovih žena.

 

– Nasilje u porodici je prisutno, ali se žene i djeca ne osnažuju dovoljno da progovore o istom. Teret nasilja i posljedica se stavlja ženi kao njena odgovrnornost, to je posebno vidljivo u manjim zajednicama koje su zatvorenije, a u razgovoru sa akterima često se čuje kako nema nasilja i da su porodice bezbijedne. Ako želimo zdrave porodice, onda treba otvarati tabuizirane teme za dobrobit svih članova porodice. Porodica je sistem u kojem svaki član treba da osjeti ljubav i sigurnost – kazala je.

IMG-75cf0e6a113e008473b1ea0756cd00bc-V.jpgHusić: Tabuizirane teme treba otvarati zbog dobrobiti svih članova porodice

 

U okviru drugog (edukacijskog) programa Odjela za ženski aktivizam, 07. februara je održano predavanje za žene u centralnoj džamiji MIZ Olovo. Tom prilikom je hfz. mr. Sumeja Ljevaković-Subašić, viša saradnica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, govorila o namazu u tradiciji Bošnjaka shodno propisima hanefijskog mezheba.

 

Tokom svog osvrta na ovu aktuelnu temu, hfz. Sumeja je podsjetila na važnost namaza u vjerničkom životu kojim se čuva vjera ali i tradicija. Osvrnula se na bitnu ulogu koju muslimanke u zajednici, naglasivši kako ona svojim angažmanom može obogatiti džemat, kao i druge segmente svakodnevnog života.

 

Predavanje je pokrenulo konstruktivan dijalog, sadržan od pitanja iz života muslimana-praktičara, ali i različitih iskustava vezanih za temu predavanja.

received_767107980577532.jpeg

 

(Preporod.info)