mekteb-jarcedoli-takmicenje-u-ucenju-kratkih-kuranski-sura21026.jpg

U džematu Jarčedoli (MIZ Sarajevo) u nedjelju je održano mektebsko takmičenje u učenju kratkih kur’anski sura napamet.

 

Takmičenje je organizovano u sklopu dodatnih nastavnih aktivnosti u toku zimskog raspusta. Cilj takmičenja je bio da se polaznici mektebske nastave dodatno ohrabre i motivišu za javne nastupe, da im se razvija pozitivni natjecateljski duh kao i da naučene sure što bolje utvrde i ponove.

 

Također, jedan od ciljeva takmičenja je i pokušaj da se ublaže posljedice pandemije, kao što su češći izostanci mekteblija sa nastave, online nastava, ograničeno međusobno druženje i komuniciranje, nedostatak javnih nastupa i takmičenja.

 

Takmičenje je organizovano u devet kategorija, tako da je svaka mektebska grupa imala svoju kategoriju, a takmičilo se 49 mekteblija. Birani su pobjednici u svim kategorijama kao i prva tri mjesta u sveukupnom plasmanu. Za sve učesnike je obezbjeđena simbolična novčana nagrada. Također, posebne nagrade su osvojili pobjednici u svojim kategorijama, drugoplasirani i trećeplasirani u sveukpnom plasmanu, dok je za prvo mjesto u sveukupnom plasmanu nagrada bila tablet.

Jarcedoli.jpg

 Stručnu komisiju za ocjenjivanje takmičara su činili mr. hafiz Abdusamed-ef. Podojak i mr. Sejid-ef. Strika.

 

Takmičenje je počelo prigodnim obraćanjem imama džemata Mirsad-ef. Đerzića, koji se zahvalio roditeljima i mekteblijama na podršci ovoj ideji, a održano je u prisustvu roditelja, poštivajući sve propisane mjere zaštite od nadležnih organa s cijljem suzbijanja širenja virusa COVID 19.

 

Pobjednici u kategorijama su:

 1. Predškolska grupa: Džubur Azra i Tarahija Aiša
 2. Prva grupa: Sadžida Đerzić
 3. Druga grupa: Onur Hrelja
 4. Treća grupa: Lamija Kapetanović
 5. Četvrta grupa: Imran Đerzić
 6. Peta grupa: Davud Čerkez
 7. Šesta grupa: Nedim Džaferović
 8. Sedma grupa: Hena Selimbegović
 9. Osma i deveta grupa: Aiša Gagula

 

U sveukupnom plasmanu:

 1. mjesto: Aiša Gagula – 88.5 poena
 2. mjesto: Imran Đerzić – 87,5 poena
 3. mjesto Ilma Nuhić – 84 poena     

Jarcedoli 2.jpg