sarajevo-odrzana-prva-edukacija-dopisnicko-saradnicke-mreze-media-centra-iz13787.jpg

Seminarom koji je održan  2. i 3. decembra u Sarajevu Media centar Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini započeo je edukaciju i razvoj dopisničko-saradničke mreže koju će činiti imami i muallime, aktivisti i aktivistkinje i uposlenici IZ u BiH.

Imajući u vidu potencijal kojim raspolaže i koji ujedno nije dovoljno iskorišten,  Islamska zajednica i Media centar IZ-e su putem muftijstava, mešihata i medžlisa pokrenuli edukaciju budućih potencijalnih dopisnika kroz razvijanje njihovih medijskih kompetencija.

Prvi seminar održan je u Studentskom centru IZ u BiH za imame i muallime koje je delegiralo Muftijstvo sarajevsko.

Ovaj dvodnevni seminar vodio je izvršni direktor programa Media centra IZ-e u BiH Nedim Hrbat, koji je naglasio kako je “u realizaciji edukacije akcenat bio na primjenjenom znanju, pisanju i objavljivanju vijesti, izvještaja i autorskih članaka”, uz želju za proširenjem i izgradnju nove dopisničko-saradničke mreže putem koje će Media centar dobiti na aktuelnosti i prisutnosti na terenu.

Prvog dana seminara direktor Media centra Amir Sakić predstavio je rad i platforme Media centra, dok je o imidžu IZ-e i ulozi imama i uposlenika IZ-e u svijetu informacija govorio dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski, koji je poručio da se nada da će se imami i uposlenici IZ-e i na ovaj način još bolje umrežiti,  što je vrlo bitno za razvoj i napredak Islamske zajednice u cjelini.

Razumijevanje uloge medija i medijsku pismenost, te kodekse i etiku u medijima učesnicima je predstavila dr. Fahira Fejzić-Čengić, profesorica na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu, a glasnogovornik IZ-e u BiH i savjetnik reisu-l-uleme za medije Muhamed Jusić pomogao je učesnicima seminara da bolje razumiju medijsko okruženje i kako da sigurnije i odgovornije koriste mogućnosti koje pružaju mediji danas.

Ukazao je i na odgovornost javne riječi, poručivši kako je prvenstveni cilj „imati provjerenu, pravovremenu i istinitu informaciju“.  Jusić je govorio i o dekonstrukciji medijske poruke ukazavši polaznicima seminara na medijske stereotipe, terorizam, spinovanje i metode manipulacije kroz sveprisutniji  fake news.

O oblikovanju i čitanju medijskih poruka te kanalima kominiciranja je govorio Ismet Bećar, glavni urednik radija BIR, dok je predavanje i radionicu o pisanju vijesti sa učesnicima održao Adnan Muminović, glavni urednik MINA-e i WEB portala Media centra.

Posebno zanimanje izazvala su obraćanja dugogodišnjih dopisnika Media centra, Amine Đulović  iz Tuzle i Hasana Eminovića iz Mostara, koji su govorili o bogatom dopisničkom iskustvu. 

Drugog dana učesnici su uz pomoć iskusnih predavača osmislili vlastite vijesti i izvještaje, uz upoznavanje sa najnovijim definicijama, trendovima i metodama iz medijske i informacijske pismenosti.

O elementima vijesti, formatu medijske poruke te verifikaciji informacija učesnici su mogli saznati od novinara Al Jazeere Balkans Adnana Rondića, a osnovne forme zanata kroz izvještaje, reportaže i tehnike intervjua predstavio je urednik na Televiziji BiH Benjamin Butković.

Tema mobilnog i foto novinarstva, odnosno vizuelne pismenosti, također je izazvala dosta interesovanja učesnika seminara, a predavač je bio nagrađivani bh. fotograf Amel Emrić. Seminar je zaključen pričom o sve važnijem internet novinarstvu, njegovim prednostima i nedostatcima te društvenim mrežama i web administriranju, o čemu je govorio Fuad Kovačević, urednik na web portalu Al Jazeere Balkans.

Seminaru je prisustvovalo je 25 učesnika sa područja Muftijstva sarajevskog, koji su iskazali spremnost da kroz slične edukacije i savladavanje osnovnih formi doprinesu procesu jačanja i širenja Media centra i Islamske zajednice u cjelini.

Media centar IZ-e će u narednom periodu slične seminare organizirati i na području ostalih muftijstava i mešihata u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori.

Edin Spahić

sasDSssd.jpg