dr-omerdic-na-obiljezavanju-godisnjice-zlocina-u-stupnom-dolu-duzni-smo-traziti-istinu21789.jpg

 

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 29. godišnjica zločina počinjenog nad Bošnjacima ovog područja, a obilježavanju su prisustvovali predstavnici vjerskog, političkog i društvenog života, članovi porodica kao i brojni drugi građani. 

Na centralnom programu prigodno se obratio dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, te je prenio selame muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa.

U svom obraćanju, on je naglasio da je prisustvo u Stupnom Dolu svakog 23. oktobra podsjetnik, ali i opomena svima nama.

– Danas bi našim dušama najviše odgovarala tišina – jer bi nam ona kazivala najsnažnije poruke. Ali, dužni smo tražiti Istinu, jer je Bog El-Hak i od nas traži da se za istinu borimo; dužni smo tražiti pravdu, jer je Bog el-Adl i od nas traži da se za pravednost borimo, a Bog je i El-Šahid, Svjedok, i zato od nas traži da svjedočimo i da ne zaboravljamo. A oprost: to je Ontološka, Božanska kategorija – kazao je dr. Omerdić.

On je posebno naglasio da smo odgovorni sjećati se najvećih propusta čovječanstva, obrazovati i snažiti novu generaciju koja neće zaboraviti zločine koji su počinjeni nad njegovim narodom.

– Pri tome, ne smijemo upasti u zamku mržnje i osvete.

Treba da vjerujemo u pravdu, pobjedu života nad smrti i dobra nad zlom. Zato je važno uspostaviti povjerenje među narodima i građanima. 

Bol koju osjećate nije djeljiva, i niko je nikada ne može umanjiti. Ovaj dan, 23. oktobar, ima svoju ulogu i svoje mjesto. Okupljeni danas ovdje, dužni smo prenijeti naše poruke na nove generacije. Ovdje smo da se sjetimo žrtava, da se identificiramo s prošlosti i da iz nje gradimo našu novu svjetliju budućnost – naglasio je dr. Omerdić.

Poručio je da učinjeni zločini nad nevinim žrtvama ne smiju biti povod podjele u društvu.

– U vrijeme porasta sukoba u svijetu, jako je važno da dijelimo pozitivne političke i vjerske poruke o važnosti mira i dijaloga, a na osnovu konstruktivnog približavanja religija, kultura i politika. Tolerancija i međusobno uvažavanje su naša višestoljetna tradicija i temelji Bosne – istaknuo je, između ostalog, dr. Omerdić.

Na mezarju je pročen Jasin šehidima, a poslije podne-namaza je poručen kelimei-tevhid. Prigodan vazi-nasihat u džamiji je održao dr. Omerdić.

Članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša “23. oktobar ‘93.” iz Vareša, zajedno s mjesnom zajednicom Stupni Do, Medžlisom Islamske zajednice (MIZ) Vareš, “Udruženjem RVI Vareš `92.” i Bošnjačkom zajednicom kulture (BZK) “Preporod” Vareš, tužnu godišnjicu su obilježili organizacijom tradicionalnog marša mira “Trasa spasa”, te prigodnim programom.

Na ovaj dan 1993. godine, na naselje Stupni Do su bojovnici specijalne jedinice “Maturice” iz sastava HVO brigade “Josip ban Jelačić” iz Kiseljaka, izvršili napad i 38 stanovnika ubili, a potom i 11 njih zarobljenih, žive zapalili u kući u Stupnom Dolu.

 

viber_slika_2022-10-23_19-03-24-549.jpg

 

viber_slika_2022-10-23_19-03-24-991.jpg

 

viber_slika_2022-10-23_19-17-37-289.jpg

 

viber_slika_2022-10-23_19-17-37-103.jpg

 

viber_slika_2022-10-23_19-17-37-624.jpg

 

viber_slika_2022-10-23_19-17-37-624.jpg