muftijstvo-sarajevsko-odrzan-strucni-seminar-za-vjeroucitelje45135_1462x822.jpg

 

Muftijstvo sarajevsko, u saradnji s Upravom za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i Uredom za zekat, danas je organiziralo stručni seminar za vjeroučitelje ovog muftijstva.

Seminar se sastojao od predstavljanja projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” te dva tematska predavanja o temama “Mogućnost digitalnih alata u nastavi vjeronauke” te “Uloga i značaj Fonda Bejtul-mal”. 

Prisutnima se ovom prilikom obratio dr. Samed Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, te je prenio selame muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa.

Također, dr. Omerdić je ukazao na značaj tema o kojima je danas razgovarano.

– Svaka od navedenih tema, za sve nas, ima posebno značenje, ne samo kao ljude koji imaju profesiju, već kao osobe, vjernike, članove islamske zajednice, koji nose poziv svoga posla. Vi niste samo učitelji vjere, vi ste ljudi koji nose i promiču temeljne ljudske i vjerske vrijednosti, oduševljenje, inspiraciju, sreću i mir. Vaš interpersonalni faktor u vašem radu ima odlučujuću ulogu u obrazovanju mladih i omladine, a metode i sadržaj koji primjenjujete mnogo su uspješni u okviru realizacije kohezivne veze sa vašom ličnošću – naglasio je dr. Omerdić.

O temi “Mogućnost digitalnih alata u nastavi vjeronauke” je govorio dr. Nezir Halilović, ukazavši da alati olakšavaju dolazak do željenih rezultata.

Rukovodilac Rreda za zekat Vehid Arnaut prisutnim je predstavio koncept Bejtul-mala, ponudivši informacije o šerijatskoj  utemeljenosti, historijskom presjeku ali i fondovima unutar Bejtul-mala.

Posebno je ukazao na ulogu Bejtul-mala u podršci obrazovanju, povratničkim medžlisima, kao i socijalno ugroženim kategorijama.

Vjeroučitelji su iskazali zadovoljstvo zbog današnjeg seminara, ocijenivši da više ovakvih aktivnosti može doprinijeti unapređenju rada.

 

viber_slika_2022-10-22_15-07-48-078.jpg

 

viber_slika_2022-10-22_15-07-46-565.jpg

 

viber_slika_2022-10-22_15-07-47-547.jpg