Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus jučer je posjetio Medžlis Islamske zajednice Vareš, te je bio hatib džuma namaza u džamiji u Varešu.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima, muftija Grabus je ukazao na blagoslov ramazanskog vremena, ističući da su se u ovom vremenu desili neki od najznačajnijih događaja za muslimane.

Također, muftija je podsjetio na temeljne vrijednosti svakog vjernika, naglasivši obavezu njihova čuvanja i ispunjavanja vjerničkih obaveza.

– Kao što se ovih dana prisjećamo Bedra i bedranskih boraca, tako se prisjećamo i naših najbližih koji su spremni u svim vremenima i na svoj način braniti ono što je sveto. Kad je jedna zajednica svjesna ovih propisa, onda je ona ozbiljna i može se kazati da je uozbiljila svoje vjerovanje. Ne možemo nikada postići spas mimo onoga što nam je Allah propisao – kazao je muftija Grabus.

Muftija sarajevski je, između ostalog, poručio da je vrijeme ramazana vrijeme osobnog čišćenja – čišćenja duše, čišćenja od grijeha i čišćenja naših međuljudskih odnosa.

– Ramazan nam daje dodatnu snagu, u njemu je prilika da se duhovno pročistimo i da jedni druge podržimo u onome što je dobro. Kao ljudi i kao zajednica, ovdje sa ovakvim iskušenjima, često smo otuđeni jedni od drugih, a ramazan nas poveže. Sačuvajmo to i nakon ramazana – istaknuo je muftija.

Nakon džuma-namaza, a povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine proučena je i dova šehidima Vareša ispred spomen-obilježja.