Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog dr. Samed Omerdić je posljednjeg petka u ovogodišnjem ramazanu kazivao hutbu u Bosanskoj džamiji u sarajevskom naselju Alipašino polje.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima dr. Omerdić je, govoreći o vrijednostima mjeseca ramazana, naglasio da ovaj mjesec oplemenjuje naše misli i želje i podstiče nas da razmislimo o sebi, svojoj djeci i porodici, o komšijama, rodbini, o muslimanima u Bosni i Hercegovini, o domovini Bosni i Hercegovini.

Kontekst u kojem živimo traži od nas stalnu trezvenost, smirenost, opreznost i odgovornost u izvršavanju naših obaveza na svim područjima za koje smo odgovorni – kazao je dr. Omerdić.

Također, podsjetio je da se nalazimo u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, a u kojoj nam je darovana mubarek noć Lejletul-kadr.

– Nakon ove veličanstvene noći, mjerilo svih vrijednosti postaje prije svega pravo na vlastito uvjerenje i vjerovanje. Čvrsta vjera u Allaha, dž.š., naš je temelj za življenje. Uzvišeni Stvoritelj iz svoje osobite milosti, te sudbonosne noći obraća se čovjeku, preko svog posljednjeg Poslanika, a.s., dajući mu priliku da svoj život valjano osmisli, da se osposobi u prepoznavanju  stvari oko sebe – naglasio je dr. Omerdić.

S obzirom na to da će sutra u biti obilježen jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, dr. Omerdić je uputio i nekoliko prigodnih poruka ovim povodom.

Vjernike je pozvao na odgovoran odnos prema domovini „koju smo stoljećima gradili i duhovno je uzdizali pretvarajući je iz materijalnog u duhovno bogatstvo“.

– Praktična izgradnja duhovnog geografskog prostora kao domovine višestoljetni je proces, težak i mukotrpan posao. U tom smislu, izgrađena Bosna i Hercegovina jeste domovina zbog duhovnih vrijednosti koje nosi. Domovina poziva samo u dobro a nikada u zlo – poručio je, između ostalog, dr. Omerdić.