thumbs_b_c_2de537b2491a8e926a67941dad00b809.jpg

Uz prisustvo velikog broja zvanica, u petak je u haremu Šehidske džamije u mjestu Han Ploča, nadomak Kiseljaka, svečano položen kamen temeljac za izgradnju vakufsko-poslovnog objekta ”Divanhana”. Riječ je o projektu vrijednom oko miliona konvertibilnih maraka (KM), koji finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom polaganja kamen temeljca ispred Šehidske džamije danas je nakon džuma-namaza upriličen prigodan program, koji je počeo intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske te učenjem ilahija i odlomaka iz Kur'ana.

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović je za AA kazao kako je ovaj projekat istovremeno predstavlja oživljavanje vakufa Misir hadži Mehmed-age, po osnovu Vakufname iz 1873. godine, kada je hadži Muhamed Misir uvakufio džamiju na Han Ploči, a uz to i vakuf koji ima za cilj da reguliše održavanje te džamije.

“Taj vakuf je srušen kao i brojni drugi u BiH. Mi se ovom prilikom želimo zahvaliti Generalnoj direkciji vakufa Turske koja će na istom tom mjestu obnoviti han. Taj han će sadržavati prije svega poslovne prostore koji će se iznajmljivati, ali isto tako i edukativni dio koji će biti namijenjen omladini na ovom prostoru”, rekao je Zajimović.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je samo jedan u nizu koji najbolje pokazuju da Generalna direkcija vakufa Turske i Vakufska direkcija IZBiH ne realizuju samo vjerske projekte, nego i one ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte.

Zajimović je dodao kako je riječ o projektu vrijednom oko milion KM.

Premijer Srednjo-bosanskog kantona Tahir Lendo izrazio je zadovoljstvo što ima priliku prisustvovati jednom velikom činu u kontekstu obnove onoga što je, kako je kazao, “svima nama ostavljeno u amanet”.

“Dok imamo vakife i vakufe, sigurni smo u naš opstanak i da ćemo zajedno, kako to i činimo, obnavljati sve ono što su nam naši vakifi ostavili”, rekao je Lendo.

Adnan Ertem, generalni direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske, u svom obraćanju je istakao kako su ciljevi direkcije, na čijem je čelu, u tom pravcu da kada se nešto već gradi, onda ono treba da donosi i dobit, ali svakako se podrazumijeva da je to u primarnoj svrsi vakuf.

“Ne možemo uvijek tačno utvrditi način na koji će se ostvariti cilj pretvaranja materijalnog dobra u korist. Tako da, ako se odlučite da učinite neki hajr, onda ste obavezni da pronađete način kako da se on samoodržava. Osmanlije su upravo po tom principu osnivale svoje vakufe i zahvaljući tome oni žive i danas”, kazao je Ertem.

Kako je istakao, i Divanhana, koja će biti izgrađena u Kiseljaku, imat će taj cilj da ostvari određeni dohodak kako bi sam objekat mogao da se održava.

“Vjerujem da će na taj način biti od dobrobiti i samu Islamsku zajednicu. Iskreno se nadam da ćemo s istom snagom raditi i sarađivati i u narednom periodu. To je naša dužnost koju crpimo iz naše historije”, zaključio je Ertem.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je kako Turska i Bosna i Hercegovina imaju veoma dobre političke i ekonomske odnose, a jedan od najboljih pokazatelja dobrih odnosa između dviju zemalja zapravo su projekti kojima se štiti zajedničko kulturno naslijeđe.

Koc je kazao kako su historijki spomenici element koji spaja BiH i Tursku, stoga je, kako je istakao, zaštita hitorijskih spomenik i cjelokupnog zajedničkog kultrunog naslijeđa, zajednička obaveza i odgovornost.

“Očuvanje ovih objekata je veoma važna obaveza za sve nas. Svako od nas treba uložizi trud i posvetiti pažnju zaštiti ovakvih spomenika. BiH je uvijek bila posebna zemlja u kojoj se živjela tolerancija, a ona će to biti i u budućnosti. U tom smislu, svako mora poštovati vjerske i svete objekte u ovoj zemlji”, kontatovao je Koc.

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković je, govoreći o značaju institucije vakufa i revitalizaciji vakufa, kazao kako je to jedno od najplemenitijih dobrih djela.

“Vakuf je jedno od najplemenitijih dobročinstava i dobrih djela, najtrajnijih i najplodonosnijih. Vakufi su amanet svih nas, ne samo organa IZ-a, nego svih vjernika. Zato svi moramo uložiti maksimalan napor u očuvanju i razvijanju vakufske imovine”, kazao je Ljevaković.

Istaknuvši kako su vakufi imovina koja ima trajni karakter, Ljevaković je poručio kako se nada da će i ovaj vakufski objekat biti jedan novi ornament, novi ukras i biljeg na prelijepom ćilimu tursko-bosanskog prijatljstva.

Svečanosti su prisustvovali i glavni imam Medžlisa Kiseljak Kenan ef. Bajrić, predsjednik ovog Medžlisa Nermin Merhemić, ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Turske u BiH Hasan Atli, brojne džematlije i gosti.

Nakon obraćanja, uručeni su prigodni pokloni, potom je muftija Ljevaković pročio dovu, te je svečano položen kamen temeljac za vakufsko-poslovni centar “Divanhana”, koji bi trebao biti gotov za 300 dana.

(www.aa.com.tr)