Delegacija Muftijstva sarajevskog posjetila je Medžlis Islamske zajednice Olovo.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je, u društvu glavnog olovskog imama Esad-ef. Pepića, sabornika dr. Aladina Husića i Muhameda Jugovića, rukovodioca za finansijske poslove u Sarajevskom muftijstvu, održao predavanje u novoj džamiji u Olovu.

Dr. Samed Omerdić bio je vaiz u džematu Olovske Luke, dr. Ferid Dautović u džematu Bakići, dr. Nezir Halilović u džematu Musići, prof. Salih Haušić u džematu Klinčići, prof. Dženan Rezaković u džematu Solun.

Muftija je u svom govoru naglasio važnost i veliki uspjeh Medžlisa Olovo u izgradnji džamije i vakufskog kompleksa u Olovu, kao i razvoju vakufskih objekata na području cijelog medžlisa.

Nova džamija u Olovu je svjetlo vjere koje će osvjetljavati dunjalučke staze svim ašicima i zaljubljenicima Istine i Muhammedovog, a.s., puta – naglasio je muftija Grabus.

Muftija je posebno zahvalio Esad-ef. Pepiću na predanom, ustrajnom i odlučnom angažmanu u izgradnji džamije.

Muftija je također govorio o važnosti ramazanskih ibadeta koji odgajaju vjernike u predanu i odlučnu zajednicu da svjedoči vjerovanje, slijeđenje Poslanika, a.s. i praktičnu primjenu islamskih propisa.

– Na tragu kur'anskog ajeta učimo, svjedočimo i vjerujemo sve što je Allah, dž.š., objavio Muhammedu, a.s., slijedimo Poslanika, a.s., i molimo Allaha, da nas upiše u svjedoke vjere – naglasio je muftija.

Dodao je da je ramazanski duhovni preporod “snažan poticaj za zajednicu vjernika da bude zajednica dobra, činjenja dobrih djela, pozivanja da se čini dobro i suzbija zlo, sve što je slabo i negativno za ljude, živa stvorenja i okolinu”.

– Snažna pregnuća i djelovanja ashaba i velikih učitelja islama tokom povijesti potvrda su vrijednosti predanosti i budnosti u izvršavanju preuzetih emaneta za dobro zajednice i domovine. Islam je din koji oblikuje naše svekoliko vjersko i kulturno biće, a ramazan iznova pruža priliku za obnavljanje i snaženje zajednice vjernika, kao autentičnih sljedbenika Božije Riječi – naglasio je muftija Grabus.