7razred.jpg

Nova mektebska godina je, za razliku od posljednja tri mjeseca prošle mektebske godine, krenula na live način, odnosno uz prisustvo polaznika mektebske nastave u mektebima.

 

S obzirom da je opasnost od koronavirusa još prisutna potrebno je pridržavati se svih mjera zaštite koju propisuju državni i vjerski nadređeni organi. U tom smislu u svim mektebima IZ u Bosni i Hercegovini poduzete su značajne mjere kako bi se zaštitili kako polaznici tako i muallimi ali i roditelji.

 

U mektebu Čaršijske džamije u Kaknju, koji broji preko 500 polaznika, poseban je izazov organizovati nastavu prema svim instrukcijama zaštite.

9. razred.jpg

U tom smislu, muallimi ovog mekteba su pored instistiranja na upotrebi maski na nastavi, obavezne dezinfekcije obuće i ruku, mjerenja temperature za što su zaduženi stariji učenici, nastavu sa pojedinim grupama organizovali u džamiji kako bi bila ispoštovana i potrebna distanca.

 

Svi su saglasni da je održavanje nastave uživo nezamjenjivo, a da online način izvođenja nastave može biti samo dodatna dopuna i pomoć. Tako će svaki čas koji se održi u mektebu biti prezentovan i na online platformama kako bi učenici rizičnih grupa bili u toku i mogli pratiti mektebsku nastavu makar na ovaj način.

6.razred.jpg

7.razred.jpg

Poželimo svim polaznicima mekteba puno uspjeha u ovoj mektebskoj godini uz nadu da će opasnost od koronavirusa što prije proći kako bi se i nastava u mektebima, ali i školama normalizovala. 

 

(Elvedin Ibrahimspahić/MIZ Kakanj)