IMG 1858

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održan je seminar za imame iz svih medžlisa s područja Muftiluka sarajevskog.

Seminaru je prisustvovao muftija sarajevski prof.dr. Enes ef. Ljevaković, koji se na početku seminara obratio prisutnim imamima. U svom govoru muftija je čestitao imamima na brojnim aktivnostima i uspjesima u njihovom radu, zatim nekoliko smjernica i savjeta uputio imamima, te sa njima podijelio određenu zabrinutost u pogledu pojedinih aktuelnih društvenih pojava i dešavanja u našem društvu.

Svoja izlaganja na seminaru imama imali su i mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, zatim hfz. mr. Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, te Sulejman ef. Kurtanović, dugogodišnji imam.

Mostarski muftija prezentirao je imamima u Sarajevu različite i specifične aktivnosti Mostarskog muftijstva kao i ambijent u kojem rade i djeluju imami na području ovog Muftiluka. U svom izlaganju muftija Dedović istakao je važnost i ulogu imama u Hercegovini, koji su bez sumnje ne samo čuvari naše duhovnosti već i bedem koji u svakom pogledu štite interese i naslijeđe našeg naroda i domovine.

Hfz. Mensur Malkić govorio je o simbolima islamske tradicije Bošnjaka kao i simbolima imamskog poziva. U svom izlaganju hfz. Malkić posebno je naglasio ahmediju, koja je prepoznatljiv i jedan od najvažnijih simbola imamskog poziva. Hfz. Malkić je kroz brojne primjere istakao važnost čuvanja dostojanstva i čistote ahmedije.

Na kraju seminara prisutnim imamima obratio se i penzionisani imam Sulejman ef. Kurtanović, koji je neka svoja interesantna i bogata iskustva podijelio s imamima.

Moderator seminara bio je dr. Abdulgafar ef. Velić.

IMG 1856IMG 1861IMG 1866IMG 6740IMG 1869IMG 1870IMG 1860