hafize visoko2Godina u kojoj Medresa „Osman-ef. Redžović“ obilježava četvrt stoljeća postojanja i uspješnog rada će ostati zapamćena po nizu obrazovnih, vjerskih, kulturnih i sportskih sadržaja, među kojima je i promocija 17. i 18. hafiza ove škole od njenog osnivanja 1992. godine do danas.

Svečanost promoviranja Sumeje Bilčević i Merjem Hazić u zvanje hafiza Kur'ana održana je u džamiji Medrese u subotu, 9. decembra. U svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme svečanosti je prisustvovao hfz. Ismet ef. Spahić. Prisutni su bili i Rijad ef. Delić, izaslanik muftije sarajevskog, Seid ef. Eminović, šef Odjela za srednjoškolsko obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta, glavni imami medžlisa IZ Gračanica kod Visokog i Visoko, direktor Fondacije za hifz časnog Kur'ana, članovi porodica, te brojni hafizi, vakifi i prijatelji Medrese.

U ime domaćina, prisutnima se na početku svečanosti obratio direktor Medrese. Istakao je kako se među članovima Nastavničkog vijeća Medrese nalazi čak osam hafiza. Govoreći o hfz. Sumeji, učenici prvog razreda, kojoj je hafiska dova proučena prethodne nedjelje u njenoj rodnoj Orahovici kod Zenice, kazao je kako je u Medresu došla sa već naučenim Kur'anom napamet i bilo joj je ostalo samo posljednje ponavljanje pred muhaffizom hfz. dr. Safetom Huseinovićem, imamom . Za razliku od nje, Merjem je, kao učenica četvrtog razreda, pod mentorstvom odgajatelja hfz. Zijada Dervića, Kur'an naučila u Medresi.

– Ne mogu se sjetiti da je Merjem ikad za ove četiri godine došla u moju kancelariju kako bi tražila neki ustupak, povlasticu ili poštedu. I ne samo od mene, pitao sam svoje kolegice i kolege, ona ništa posebno nije tražila od bilo koga od nas. Nikome nije bila teret, ni Merjem, ni njen hifz. Učila je u slobodnom vremenu, u tišini, na dežuri, na malim odmorima, u autobusu, na klupi pred Medresom, u dnevnom boravku, u čitaonici, dok su drugi spavali ili se bavili nečim drugim. Ono što je njenim vršnjacima mobitel, Merjem je bio Kur'an. Međutim, za razliku od mobitela, nju Kur'an nikad nije omeo da bude superodlična i da sve školske i vanškolske obaveze izvrši besprijekorno i na vrijeme – kazao je direktor Handžić govoreći o Merjeminom uspjehu.

Prisutnima se obratio i Rijad ef. Delić, izaslanik predsjednika Školskog odbora Medrese i Muftije sarajevskog, prof. dr. Enesa ef. Ljevakovića. Uz čestitke hafizama, njihovim porodicama i Medresi, Rijad ef. je citirao nekoliko predaja koje govore o značaju hifza, te najavio da će dr. Ljevaković uskoro organizirati prijem za nove hafize, na kojem će im lično čestitati i zahvaliti se na postignutom uspjehu.hafize 4

U skladu sa tradicijom, na dovi je bio prisutan i veliki broj hafiza iz Visokog i Zenice koji su proučili odlomke iz Kur'ana. Nakon toga, nove hafize proučile su kratke sure, a dovu je, po želji muhaffiza, hfz. dr. Safeta Husejnovića i hfz. Zijada Dervića, proučio hfz. Zilko Žolja.

Uslijedilo je obraćanje hfz. Ismet ef. Spahića, predsjednika Komisije za hifz, koji je prisutnima prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme, te uputio nekoliko veoma korisnih savjeta i poruka. Sa prisutnima je podijelio i nekoliko crtica iz života Osman ef. Redžovića koje je imao priliku čuti od njegovih savremenika i kazao kako je ova škola dosadašnjim rezultatima rada zaslužila poštovanje islamske i šire društvene zajednice, te da je pred njom svijetla budućnost.

Uslijedilo je uručenje diplome i darova mladim hafizama, te čestitanje koje uvijek izaziva posebne emocije.

– Merjem je kandidatkinja kakvu svaki muhaffiz može samo poželjeti. Učenje Kur'ana napamet je dugotrajan proces koji zahtijeva mnogo odricanja i prirodno je da se tokom tog procesa kod kandidata pojavljuju određene krize. Kod Merjem nije bilo tako. Dogovorenu dinamiku učenja poštovala je i pratila bez ikakvih problema. Posebno me raduju pohvale koje su članovi Komisije za hifz uputili komentirajući kvalitet i čvrstoću znanja sa kojim je izišla na ispit – kazao je hfz. Zijad Dervić o hfz. Merjem, trećoj kandidatkinji koja je pod njegovim mentorstvom uspješno položila hifz.

Sekcija hifza okuplja veliki broj učenika, tako da u skorijoj budućnosti možemo očekivati nove hafiske dove – poručuju iz Medrese.  

Dž. R.