muftijstvo sarajevsko općina centar 1

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je podržao ovu ideju i stoga je ugostio Rijada Delića, sekretara Muftijstva sarajevskog sa kojim je razgovarao o detaljima najavljene akcije u Centru pod sloganom „Za našu lokalnu zajednicu bez otpada“.

-Odziv na ovu ekološku akciju koja donosi dobrobit svima nama treba biti što masovniji. Stoga ćemo pokušati animirati što veći broj građana da se priključe eko akciji. Također namjeravam kao načelnik da angažujem članove mjesnih štabova civilne zaštite dok će Služba za civilnu zaštitu Općine Centar pružiti tehničku podršku organizaciji akcije. S obzirom da će akcija biti provedena u saradnji naše Općine i Muftijstva sarajevskog također pozivam i predstavnike ostalih vjerskih zajednica da se priključe ovoj akciji, jer treba da radimo zajedno kao što i živimo zajedno, objasnio je Ajnadžić.

Početkom 2017. godine Muftijstvo sarajevsko je pokrenulo projekat „Mreže mladih“ s ciljem uvezivanja mladih kao i koordinaciju njihovih aktivnosti u svim džematima na svom području. Nakon samo nekoliko mjeseci formirana je velika i snažna mreža koja danas broji 500 koordinatora i nekoliko hiljada mladih uzrasta od 15 do 25 godina. 

-Projekat  „Mreže mladih“, kojeg predvodi muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković, uključuje 250 džemata u 20 općina. Njegov osnovni cilj je društveno angažovanje mladih od 15 do 25 godina, stoga se trudimo da ih na neki način usmjerimo da rade na društveno korisnim projektima i aktivnostima od značaja za lokalnu njihovu zajednicu.Osim pomenutog eko projekta, također je sa načelnikom Ajnadžićem dogovoreno da Općina Centar podrži organizaciju „Omladinskih susreta“ koji će biti održani u Domu mladih na Skenderiji, kazao je Delić.

Sastanku su također prisustvovali savjetnik općinskog načelnik Osmo Babić i pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar Vahid Bećirević.