2-4-e1629888462715 (1).jpg

Ljetni raspust je vrijeme za koje se gotovo podrazumijeva odmor. Posebno nakon školske godine provedene u otežanim uslovima rada zbog korona virusa. Pored navedenog, ipak postoje oni koji ovo vrijeme provode u aktivnostima vezanim za svoju džamiju i džemat.

 

Jednom od takvih primjera svjedočimo u džematu Vogošća gdje je organizirana „Ljetna škola Kur’ana i sufare“ tokom koje se polaznici mekteba, u skladu sa Nastavnom planu i programu Rijaseta IZ za ovaj oblik nastave, dodatno edukuju na nivoima do kojih su stigli redovno pohađajući mektebsku pouku.

 

Za rad za ovim učenicima su angažovani Edin ef. Čolaković i Mujesira Neimarlija, apsolventi Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu koji u kontinuitetu od 9. augusta, pa do početka mektebske godine rade sa ovim učenicima.

 

Ovaj oblik ljetne škole u Vogošći pohađa 120 polaznika, od čega je 50 u grupi za  Kur’an koji nastavu slušaju ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom; te 70 u grupi za kur’ansko pismo koji nastavu slušaju tokom cijele sedmice.

 

Ovakvi programi čuvaju kontinuitet učenja i učeničkog druženja sa Objavom, ali i aktivnošću upotpunjavaju relaksirajući raspust.

 

(sarajevskimedzlis.ba)