IMG_7568.jpg

U svome radu kod imama se vrlo često izbriše linija koja razdvaja privatno od poslovnog i službe.Ne postoji određeno radno vrijeme nakon kojega imam može isključiti telefon ili zaključati vrata kuće. Zato naš narod voli ulemu, voli imama, glavnog imama, muftiju, naš narod voli reisu-l-ulemu. Naš narod zna da je ta ljubav obostrana. Niko ne cijeni naš narod kao njegova ulema. Niko se ne brine više o našem narodu kao ulema. Niko ne plaće više nad nesrećom koja je zadesila naš narod kao ulema. Ulema dovi Allahu za naš narod,kao što i narod dovi za ulemu. Ulema brine za svoj narod. Divna li je naša ulema. Svijetla li su njihova lica. Zadovoljstvo je u njih gledati. Od njih učiti. Od ljepote, insan se postidi, zbuni.

Sve ovo moglo se vidjeti u srijedu 5. marta 2020. godine kada je u musafirhani i džamiji u sarajevskom džematu Šip upriličeno druženje penzionisanih imama sa područja Muftiluka sarajevskog,  a u organizaciji Okružnog odbora ilmijje Sarajevo na čijem je čelu Elvedin ef. Klisura.

Ovom susretu s penzionisanim imamima, njih tridesetak, prisustvovao je zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković, Predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić,

Predsjednik Okružnog odbora ilmijje Muftijstva sarajevskog Elvedin-ef. Klisura s članovima Okružnog odbora Mustafom ef. Agićem i Mustafom ef. Huskićem, kao i imam džemata Šip Sabahudin ef. Botonjić.

Nakon uvodnog ašereta kojeg je proučio Mehmed ef. Delić, predsjednik Okružnog odbora ilmijje Muftijstva sarajevskog Elvedin-ef. Klisuraje iskazao dobrodošlicu uvaženim kolegama na ovo druženje, iskazujući veliku zahvalnost za njihov vrijedni rad u imamskom poslu, kao i zahvalnost na dolasku i njihovoj spremnosti da i dalje rade za dobrobit našeg društva ali i da mlađim kolegama budu na raspolaganju za bilo kakav savjet u imamskom poslu. Također se zahvalio i imamu džemata Šip kao i muteveliji na svesrdnom dočeku i prelijepom ambijentu.

Predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib-ef. Hadžić je sa penzionisanim imamima podijelio planove koje Udruženje želi realizirati, po pitanju brige o imamima sa područja manjeg bh. entiteta, ali i brige o imamima u penziji. Također, predsjednik Hadžić je predstavio aktuelne projekte na kojima Udruženje radi, poput restauracije i rekonstrukcije Spomen obilježja imamima šehidima u dvorištu Gazi Husrev-begove medrese. Udruženje će uvijek sebi stavljati u zadatak da brine o našim penzionisanim imamima i pokušavati da iznađe načine da bude uvijek spremno za pomoć.

Posebne emocije mogle su se zamijetiti i zbog prisustva ali i obraćanja zamjenika reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevakovićakoji je u svom obraćanju posjetio na važnu ulogu imama u društvu u prošlosti, dok su ti imami aktivno obavljali  dužnost, ali i izazova današnjice po pitanju obavljanja ove misije. Svako vrijeme ima i svoje breme, a breme koje imami nose nije nimalo lahko, naročito ono koje su nosili ranije generacije, ali i današnji izazovi koji se postavljaju pred naše imame sigurno imaju svoju težinu, i zajedno smo bili i bićemo da to breme i emanet nosimo dostojanstveno i sa punom odgovornošću i pred Bogom i pred našim džematlijama.

Nakon druženja u džamiji su svi prisutni u džematu obavili ikindiju namaz, a na kraju hajr dovu je proučio zamjenika reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Na samome kraju druženja zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković i predsjednik Okružnog odbora Ilmijje Muftijstva sarajevskog Elvedin-ef. Klisura uručili su prigodne hedije našim penzionisanim imamima kao svojevrsnu poruku da nisu i neće biti zaboravljeni za sve ono što su dali Islamskoj zajednici i kredibilitetu uloge imama kao takve.

Bilo je ovo veoma lijepo druženje sa puno evociranih uspomena i međusobnih radosnih pogleda.

IMG 7509

IMG_9879.jpgIMG_9868.jpgIMG_9852.jpgIMG_9850.jpgIMG_9876.jpgIMG_9858.jpgIMG_9848.jpg