doha-susret-muftije-sarajevskog-i-predsjednika-nacionalne-biblioteke-drzave-katar76267.jpg

 

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus susreo se jučer u Dohi s državnim ministrom i predsjednikom Nacionalne biblioteke Države Katar Nj.E. dr. Hamad bin Abdulaziz al-Kuwarijem.

Susretu je, uz muftiju, prisustvovao i Vahid Suljić, a razgovarano je o važnosti obrazovanja i saradnje u oblasti kulture i naslijeđa, s posebnim akcentom na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.  

Dr. Al-Kuwari je autor više djela o pitanjima kulture i međukulturalnih odnosa na globalnom nivou. Muftija je ministru predstavio najvažnije obrazovne i kulturne ustanove u Sarajevu s kojima je moguće organizirati zajedničke programe.

Muftija dr. Grabus je jučer sudjelovao i u ramazanskom programu Ministarstva vakufa i islamskih poslova koji se realizira u saradnji s Al Jazeerom, na temu prisustva islama na digitalnim platformama te problema prevođenja sadržaja o islamu na različite jezike.

Muftija je naglasio važnost savremenih platformi na različitim jezicima, ali i načina na koji se teme tumače te poruka koje nastojimo prenijeti novoj generaciji.

Istakao je znatan trud uložen posljednjih godina u prevođenje klasičnih i savremenih tema o islamu na bosanski jezik, naglasivši da postoji stalna borba za ovladavanje tim pitanjima te da je islam jedna od tema koja se često zloupotrebljava na digitalnim platformama što vodi u problem islamofobije.

Muftija Grabus - Katar 2.jpeg

 

Muftija Grabus - Katar 1.jpeg