muftija-dizdarevic-u-kaknju79765.jpg

Prvi ramazanski ders u Čaršijskoj džamiji u Kaknju održan je danas, a predavač je bio hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički. Ova vrsta predavanja bila je tradicionalni ramazanski projekat Medžlisa IZ Kakanj i džemata Čaršijske džamije koji je ove godine nastavljen u punom kapacitetu.

 

Tokom predavanja, muftija Dizdarević je podsjetio na značaj usmjerenosti ka suštini, u konkretnkm slučaju osvijestiti koji su ciljevi i svrha ramazana.

 

– Prije nego što krenemo u neki posao moramo znati cilj koji želimo ostvariti. A sve dok čovjek zna gdje ide, nije izgubljen – poručio je muftija Dizdarević.

 

Podsjetio je kako mjesec ramazan dolazi sa svojim dužnostima koje imaju svoju bremenotost, te su prava prilika da čovjek testira sebe, kako fizički, tako iemocionalno.

 

Podsjetio je kako ramazan ima brojne dimenzije; od intenzivnije veze sa Kur'anom čije je objavljivanje počelo u ovom mjesecu, preko društvenosti jer se tokom ramazana češće posjedujemo; do češćeg dobročinstva u ovom mjesecu.

 

Posebno je podsjetio na kulturološku dimenziju ramazana, jer put samopopravljanja nekoga ko pripada narodu Knjige u sebi treba sadržavati i kulturu čitanja.

 

– Umjesto preporučivanja iftara i hrane, preporučite jedni drugima knjigu, tekst, djelo nekog autora – posavjetovao je muftija.

 

Za dodatno razumijevanje ove preporuke, dr. Dizdarević je podsjetio na događaj opisan u Kur'anu gdje je Kada Allah melekima naredeno da učine sedždu Ademu a.s.

 

– Meleki su učinili, Iblis nije. Meleki predstavljaju čistu, autentičnu pobožnost. Bez trunke sumnje, a Adem simbolizira znanje. Allah naređuje melekima da učine sedždu Ademu; naređuje pobožnosti da učini sedždu znanju – istakao je.

 

Naveo je kako islam teži ka stvaranju društva znanja.

 

– Onaj ko je pobožan, pobožan je samo za sebe. Od znanja ima korist cijela zajednica, cijelo društvo – zaključio je muftija zenički, hafiz dr. Mevludin Dizdarević.

4.jpg