13-1.jpg

Uz ideju odgovornosti prema okruženju, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je tokom mjeseca ramazana realizovao mnoštvo aktivnosti kojima je olakšano stanje osjetljivim kategorijama društva. Ove aktivnosti su realizovane zahvaljujući sredstvima vjernika uplaćenih u Bejtu-l-mal, te uz podršku prijatelja i partnera projekta; Islamic rellief, Narodna kuhinja Stari Grad i Udruženje Most povjerenja.

 

Na tragu misli kako riječi podrške i pružanje pomoći posebno znače usamljenima, pripremljeni su i podijeljeni Iftari za samce, stare i iznemogle osobe. Iftarima su, također, počašćene i porodice sa više članove kojima ovakav vid obzira i pažnje predstavlja značajno olakšanje u praktičnom smislu. U okviru ove akcije, u saradnji sa članovima Mreže mladih, podijeljeno je 3.000 iftara ukupne vrijednosti 45.000 KM.

10-1.jpg

Briga za pomenute kategorije društva pokazana je i podjelom 1.500 paketa sa namirnicama čija je ukupna vrijedost 75.000 KM.

 

Podijeljeno je 400 bonova pojedinačnih vrijednosti 50 KM i 40 KM. Njihova ukupna vrijednost je 19.400 KM.

bingo bon.jpg

Posljednjeg dana ramazana, aktivisti medžlisa su obišli starije osobe i samce koji možda i neće biti posjećivani tokom bajramskih dana, te im uz riječi podrške uručili prigodne hedije. Prilikom realizacije ove aktivnosti podijeljeno je 500 hedija ukupne vrijednost 3.500 KM.

IMG-8003674ea00fd02de0c536d9d3bd87fc-V-1160x773.jpg

Povodom obilježavanja Bajrama, realizovan je obilazak polaznika mektebske pouke u povratničkim džematima. Bila je to prilika za čestitati muallimima na predanom radu, a učenike pohvaliti zbog upornosti i redovnosti. Uz čestitke, aktivisti su učenike dodatno motivirali podijelivši im prigodne bajramske paketiće. Podijeljeno je 300 paketića za djecu ukupne vrijednosti 3.000 KM.

5-2-1160x522.jpg

Aktivisti MIZ Sarajevo su obišli i značajno pomogli 20 porodica u potrebi. Njima su kupljeni i uručeni elementi za domaćinstvo kojima su oskudijevali. U okviru ove aktivnosti kupljeni su električni šporeti, veš mašina, posetljine, madraci i slično, ukupne vrijednosti 4.320 KM.

 

Vrijednost ovih navedenih aktivnosti je 150.220,00 KM, ne računajući ovdje akcije koju su i džemati direktno realizirali, sa kojom bi ukupna vrijednost realiziranih humanitarnih aktivnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo bila i višestruko veća.

 

Aktivnosti intezivnije brige i prisustva u povratničkim džematima koje je u ovoj godini pokrenula Mreža mladih Sarajevo će se, također, nastaviti u narednom periodu.

8-3-1160x870.jpg

Jačanje džemata, razvijanje osjećaja solidarnosti, nagrada pomagačima i olakšavanje pomognutima – izrazi su koji mogu djelimično približiti mnogostuke rezultate ovakvih aktivnosti.

 

(sarajevskimedzlis.ba)