Mreza-mladih-predstavljanje-mekteblijama-1-1160x767.jpg

Mreža mladih Muftijstva sarajevskog počela je sredinom septembra novi semestar različitim aktivnostima koje su imale za temu imanske šarte – temelje vjerovanja, kako je predviđeno planom i programom uspostavljenom na sastanku koordinatora.

 

Protekli vikend su voditelji mreža po općinama iskoristili vrijeme da održe sastanke sa mladim koordinatorima džemata, razgovaraju o zadnim temama, dogovore konkretne aktivnosti i zaduženja u narednom periodu, ali i da predstave Mrežu starijim polaznicima mekteba u svojim džematima.

mreza-mladih-radni-sastanak-1160x1546.jpg

Tako je Mreža mladih sarajevske općine Novi Grad je u petak 2. oktobra, poslije akšam-namaza u džematu Zabrđe organizovala radni sastanak koordinatora na kojem su fromirani timovi kroz koje će članovi spram svojih afiniteta ubuduće djelovati. To je rezultat potreba, ali i izraženih želja članova iskazane kroz ranije sprovedenu anketu, a sve u cilju efikasnijeg i uspješnijeg rada, bolje povezanosti članova i kvalitetnijih aktivnosti na terenu.

 

Jedan od osnovnih načina djelovanja Mreže mladih jeste da mladi sami rade na osmišljavanju i realizaciji sadržaja, kao i da prezentiraju teme aktuelnog modula na džematskom nivou.

 

Članovi Mreže mladih džemata Alipašino B faza su polaznicima mekteba, u nedjelju 4. oktobra organizirali kreativnu radionicu i druženje gdje su im prezentirali rad Mreže mladih, ali i govorili o temeljima vjerovanja. Slične aktivnosti se nastavljaju u džematima i u narednom periodu.

Mreza-mladih-kreativne-radionice-1160x870.jpg

Isto tako, u nedjelju, 5 oktobra 2020. godine u Centralnoj džamiji na Ilidži održan je prvi sastanak i druženje koordinatora Mreže mladih Ilidža. Na početku je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo mr. hfz. Ammar ef. Bašić je razgovarao sa koordinatorima o dinskim šartima, posebno se osvrnuvši na imanske šarte. Zajedno smo se podsjetili na osnovne postulate islama, i postavili nove zadatke i ciljeve.

Mreza-mladih-Ilidza-radni-sastanak-1-1-1160x868.jpg

 

(sarajevskimedzlis.ba)