Rijaset_IZ_foto_islamskazajednica_ba.jpg

Vakuf je omogućio muslimanima da u različitim društveno-političkim sistemima, ne samo biološki opstanu i prežive, već i da osnuju, unaprijede i ostave vrijedne materijalne i kulturne tragove svog svekolikog postojanja, kaže se u zajedničkoj hutbi koja je u petak, 12.3., pročitana u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, a kojom se tretira pitanje brige o vakufima.

 

– Svaka nova generacija muslimana s odgovornošću  preuzima u emanet vakufe-zadužbine svojih prethodnika, osluškujući poziv i eho dužnosti da u svom vremenu utemelji nove zadužbine za generacije koje dolaze poslije njih. Na taj način institucija vakufa se neprestano umnožava i razvija te poput razgranatog i obilnog ploda koristi svim članovima zajednice – ističe se u hutbi.

 

Pojašnjava se da se plodovi vakufa koriste u zbrinjavanju siromašnih i gladnih, kao i za pomoć i stipendiraje učenika i studenata, dok je nekima vakuf ideja i inspiracija da sade, kultiviraju i oplemene njive i voćnjake sa kojih hrane “one koji prose i one koji ne prose”,one koji “ne dosađuju ljudima proseći” i one “u čijim imecima ima određeno pravo.”

 

Vakufom je obuhvaćen i premrežen svaki kutak naših života jer vakifi podižu i grade džamije, biblioteke, bolnice, imarete, hanikahe, tekije, vodovode, puteve, česme, ustanove za njegu siromašnih, slabih, obespravljenih i siromašnih.

 

– Da nema vakufa i vakifa mnogi beskućnici i putnici namjernici u ratnim bespućima i egzodusima ne bi mogli pronaći sklonište od gladi i hladnoće, mnogi jetimi bi ostali bez opskrbe i bez krova nad glavom, a talentirani đaci ne bi bili u prilici marljivo učiti i studirati – navodi se u hutbi.

 

Dodaje se kako vakuf  predstavlja ispit zrelosti našeg vjerovanja i iskrenosti uvjerenja da sve što imamo, uključujući i naš život i postojanje, pripada samo Bogu Svemogućem.

 

– Vakufi koji nas okružuju u našim mahalama svjedoci su naše civilizacijske snage. To su temelji naše državnosti i potvrda državno-pravnog kontinuiteta. Sa vakufom pouzdano znamo da će naša dobra djela nadživjeti  i nas i naše prolazne živote – poručeno je na kraju hutbe.

 

Podsjećamo i da je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na nedavno održanom predramazanskom savjetovanju ukazao na činjenicu da Islamskoj zajednici do danas nije vraćena vakufska imovina koja je sticana stoljećima, te da ta otimačina traje više od jednog stoljeća.

 

Podsjećajući da su Zajednica i njena imovina pod stalnim napadima, resiu-l-ulema je poručio kako svi zajedno moramo brinuti o vakufima i Islamskoj zajednici.

 

(Preporod.info)