muftija-ljevakovic-i-ministar-ramic-u-knezini-osigurati-maksimalnu-podrsku-povratnicima19864.jpg

Muftija sarajevski i zmjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetili su povratničko mjesto Knežina, gdje je u toku izgradnja objekta za potrebe Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kaljina, čiju izgradnju finansira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

 

Ministar Ramić je kazao da su danas obišli objekat koji je u izgradnji, napominjući da je Ministarstvo ranije podržalo kupovinu dva objekta – jedan za potrebe Medžlisa, a drugi za potrebe smještaja imama.

 

– Ušli smo u fazu renoviranja objekta koji će biti za potrebe Medžlisa. Ove godine ćemo završiti potpunu obnovu i rekonstrukciju tog objekta koji će koristiti svrsi, a onda ćemo dalje raditi na popravljanju generalno infrastrukture Islamske zajednice na ovom području – naveo je ministar Ramić.

FNA_136072.jpg

Izrazio je nadu da će i džematlije s ovog područja učestvovati u takvim aktivnostima i projektima i prije svega pomoći zajednici iz koje dolaze.

 

Ramić je posjetio i mlade povratnike Bajrić u mjestu Meljine, koji su odlučili razvijati svoju poslovnu ideju u svom mjestu povratka.

 

Kazao je da su to mladi ljudi koji su započeli privredne aktivnosti na svom području, koje će Ministarstvo da podrži te da ih pozove da se uključe u njihove programe.

 

– Ministarstvo je prije dva dana raspisalo pozive za proljetnu sjetvu, za sve povratnike na području entiteta RS. Narednih dana ćemo imati javne pozive za podršku projektima zapošljavanja, tako da koristimo uvijek priliku, kada smo u posjeti, da pozovemo ljude da se uključe i da ne propuste podršku koju pruža Ministarstvo u njihovom daljem razvoju – dodao je.

 

Ministar Ramić je na kraju izrazio nadu da će se stabilizirati prilike u vezi s pandemijom, da će se stabilizirati privreda i budžeti i da će na neki način povratnici nastaviti, prije svega, da obnavljaju svoja imanja, da razvijaju svoje biznise, “a da mi kao institucije budemo u prilici da im pomognemo”.

 

– Prilika je da im prezentiramo svoje planove, da vidimo neke njihove primjedbe kako bi se mi mogli korigirati u nekom našem pristupi i da definiramo projekte, prije svega iz oblasti infrastrukture koje ćemo podržati – kazao je Ramić, prenosi Fena.

FNA_136077.jpg

Muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković zahvalio je ministru Ramiću na podršci u obnovi sjedišta Medžlisa, izražavajući nadu da će ove godine objekat biti stavljen u funkciju, ukoliko se završe unutrašnji radovi.

 

To je, po njegovim riječima, jedini društveni prostor, osim džamije, za Bošnjake povratnike u ovim krajevima i “zato će koristiti, ne samo za rad Medžlisa IZ nego i za druge društvene aktivnosti i potrebe koje se ukažu kod povratnika”.

 

Napomenuo je da očekuju podršku i drugih humanitarnih organizacija, te kazao da je povratnicima potrebna podrška, lijepa riječ, posjeta, ohrabrivanje.

 

– Želimo da ohrabrimo sve naše Bošnjake, posebno povratnike, da ostanu na svojoj zemlji, da obrađuju svoju zemlju. To je njihova djedovina i njihova babovina koju treba čuvati. Nadamo se da ćemo uz podršku i Ministarstva i drugih državnih institucija i ustanova, uspjeti osigurati maksimalnu podršku i pomoć povratnicima ovdje –  zaključio je muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković.

159922496_10225615804204566_3080586226650370125_n.jpg