01 (1).jpg

Rijaset Islamske zajednice u BiH jučer je zajedno sa Uredom za društvenu brigu upriličio je dodjelu odluka o prerađevinama kurbanskog mesa za pomoć socijalno ugroženim i osobama u stanju potrebe te korisnicima javnih kuhinja. Ova akcija će biti realizovana putem humanitarnih organizacija Merhamet, Crveni križ i MFS Emmaus.

 

– Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Bosne i Hercegovine tokom ove godine podijelio je 68,5 od 91 tone kurbanskog mesa koju smo dali da se preradi u određene proizvode, a koji će ove godine biti dodijeljeni različitim društveno-korisnim organizacijama – izajvio je šef ovog ureda Ibrahim ef. Malanović.

 

Ibrahim ef. Malanović dodao je i da su do sada podijelili kurbansko meso u 62 organizacije i institucije.

 

– Rijaset Islamske zajednice u BiH zajedno sa Uredom za društvenu brigu podijelio je do sada kurbansko meso u 62 organizacije i institucije uključujući obrazovne institucije Rijaseta IZ u BiH, vrtiće, osnovne škole, srednje škole, fakultete, studentske centre, studentske domove. Naravno tu su i društveno odgovorne organizacije koje su korisne i koje pomažu socijalno ugrožene osobe među kojima je svakako Merhamet, Crveni križ i Emmaus, kao i mnogi drugi – kazao je  Malanović.

 

Pomoćnik direktora MFS Emmaus Elmedin Škrebo izjavio je ovom prilikom kako je Islamska zajednica jedna od rijetkih institucija koja nas zove da nam pruži pomoć.

 

– Obično smo mi ti koji kucamo na vrata onih koji bi mogli na neki način pomoći sve naše projekte i sve naše korisnike. Upravo sa te strane izražavam veliku zahvalnost Rijasetu Islamske zajednice u BiH zajedno sa Uredom za društvenu brigu, od kojeg MFS Emmaus dugi niz godina ima konstantnu pomoć – istakao je Škrebo.

 

Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac je kazao da ovo nije prvi put da Rijaset islamske zajednice u BiH Merhametu dodjeljuje jednu ovakvu donaciju.

 

– Ovakve donacije Merhametu jako dobro dođu, ne samo u pripremi obroka našim korisnicima, nego i u okviru pružanja pomoći migrantima koji prolaze kroz našu domovinu, tako da ćemo u mnogome pomoći kontinuitet rada Merhameta – naglasio je Vrbanjac.

 

Islamska zajednica je, kako je istakao tokom današnje dodjele predsjednik Predsjedništva Društva Crvenog krsta/križa BiH Husein Kličić, bila među prvima koja je pomogla i reagovala na migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu (USK) i ugrožene u tom području.

 

– Kad je bila situacija u kampu za migrante Vučjak, da nije bilo Islamske zajednice, Crveni križ USK ne bi mogao odgovoriti tom vapaju – posebno je naglasio Kličić, poručujući kako su izuzetno zahvalni za današnju donaciju.

 

Dodjela jučerašnjih o odluka održana je u Saborskoj sali Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu.

 

(Preporod.info)