Stup-1-11.12.-1160x870.jpg

U nekoliko džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo u proteklom periodu je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovo je nastavak dobre saradnje koju Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, putem svojih džemata na terenu, ima sa Zavodom za trasfuziologiju, a sve u cilju podsticanja na dobro i pomaganja onih koji su u potrebi.

 

Nesumnjivo je darivanje krvi jedno od posebnih dobrih djela inspiriranih kur’anskim riječima: “…a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao” (El-Maida, 32).

istiklal-2-3.12.-1160x870.jpg

Krv je nezamjeniv lijek povrijeđenima, oboljelim od hematoloških i onkoloških obolojenja, bolesnicima kojima je potrebna hirurška intervencija, itd, kako stoji na stranici Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH.

 

Bitno je naglasiti da je krv nemoguće proizvesti na umjetan način, te su darivaoci krvi jedini izvor za dobijanje ovog lijeka, a također i jedini predstavljaju istinsku sponu između zdravog i bolesnog dijela populacije. Da bi krv bila dostupna onima kojima je potrebna, neophodno je konstantno animirati dovoljan broj darivalaca krvi (DDK) koji su spremni svojom humanošću pomoći drugima u nevolji.

Stup-2-1.jpg

 

(sarajevskimedzlis.ba)