pasic-7.jpg

U četvrtak 27.6.2019. godine u džematu Kasindolska g. Ramo Bajrić pokazao je na najljepši način da je zahvalan dragom Allahu dž. š. koji mu je podario imetak i da je pronašao balans između prolaznog i vječnog, koristeći ono prolazno da bi dobio vječno.

Naime, džematlija džemata Kasindolska g. Ramo Bajrić je pokazao da njegovo srce nije osvojio dunjaluk, jer je u džemat Kasindolska uložio 250.000 KM, za kupovinu i potpunu rekonstrukciju vakufske kuće. Kupovinom kuće riješeno je pitanje: imamskog stana, mektebske učionice, musafirhane, kuhinje, muške i ženske abdesthane, garaža, 150m2 džamija je dobila dodatnog prostora za obavljanje namaza i šadrvan. Ovaj vakuf nosi ime po rahmetli supruzi Rame Bajrića „VAKUF RAHMETLI HANKE BAJRIĆ“

Ovom velikom događaju u džematu Kasindolska prisustvovale su brojne zvanice IZ-e u Bosni i Hercegovini: glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić sa svojim pomoćnicima mr. Malik-ef. Šljivom i hafizom Ammarom-ef. Bašićem, predsjednik MIZ Sarajevo g. Jusuf Zahiragić, rukovodilac  Službe za vjerske poslove muftiluka Sarajevskog dr. Abdulgafar Velić, koji je bio ujedno i izaslanik muftije sarajevskog. Pored brojnih zvanica prisutno je bilo 35 imama iz Sarajeva, Žepe, Rogatice, Kiseljaka, Visokog, hafizi, penzionisani imami i profesori.

Prije ikindije-namaza imami su proučili hatmu za dušu Ramine hanume rahmetli hadži Hanke Bajrić. Poslije ikindije-namaza obratio se imam džemata Mustafa-ef Pašić, vakif h. Ramo Bajrić, glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić te izaslanik muftije sarajavskog dr. Abdulgafar Velić koji je u ime Vakufske direkcije uručio vakufnamu vakifu. Učenjem kratkih sura i dovom završena je ova svečanost.

Vakif h. Ramo Bajrić je pomogao mnoge vjerske projekte u našoj lijepoj Bosni (Džamija-Kijevo, Doglodi, Bosanska džamija Alipašino polje, Plandište džamija, Rogatica-Šljedovići, Bulbulistan džamija). Ostaje nam da zamolimo Allaha dž. š. da sva dobra djela koja je uvakufio h. Ramo Bajrić Uzvišeni Allah dž. š. primi i da do Sudnjega dana služe svojoj svrsi, a da naš vakif h. Ramo Bajrić živi mnogo godina sa svojom porodicom među nama i čini ovakve trajne hajrate.

Mustafa-ef. Pašić

 pasic-11as.jpg

pasic-asas.jpg